Vervelen vervelend? Of is het juist goed voor je?

Vervelen vervelend? Of is het juist goed voor je?

3 september 2021 0

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: vervelen heeft een vervelend imago. Ik zie meteen drammende kinderen, hangende jongeren en chagrijnige volwassenen voor me. Het valt op dat dit werkwoord zoveel negatieve bijklanken heeft. Zeuren, drammen, hinderen, irriteren, klagen, drammen, pesten, klieren… En dan is de lijst nog lang niet compleet. Toch kan vervelen een positieve functie hebben in je leven.

Vroeger sprak men er schande van als je aan het niets doen was. Je verveelt je? Hup, er zijn nog genoeg dingen die gedaan moeten worden. Mijn oma vertelde: als je aan het einde van een lange dag rustig bij de kachel zat, dan nog mocht je niet niks doen. Ga maar breien! Want vervelen is niets doen en daar kan niets goeds uit voortkomen. Daar zit ook best een kern van waarheid in. Als je heel vaak de tijd aan het doden bent met vervelen kun je daar last van hebben. Bijvoorbeeld als je werk saai is, je geen plezier hebt in wat je doet. Of als het je vervelen zulke proporties aanneemt dat een depressie op de loer ligt en je jezelf moet afleiden met eten of alcohol. 

Druk, druk, druk

Maar wanneer je dagen gevuld zijn met altijd ‘moeten’, volle agenda’s en verplichtingen is je vervelen een ongekende luxe. Ik vroeg laatst aan een kennis: ‘Hoe gaat het met je?’ Het antwoord was: ‘Druk, druk, druk’. Tja, wat kun je daarop antwoorden? Is het een kwaliteit om het heel druk te hebben? Krijg je er een positief imago door? Is het de bedoeling dat mensen er van onder de indruk raken? Maar het is natuurlijk waar: veel mensen zijn dag in dag uit druk. Het balanceren tussen werk, gezin en verantwoordelijkheden is een kunst op zich. Het is woekeren met de tijd. ‘De dag heeft te weinig uren’, verzuchtte een vriendin. 

Vervelen is soms broodnodig

In die drukte van je leven is het broodnodig om je af en toe te kunnen vervelen. In de bijbel lees je in Prediker: ‘Alles heeft zijn tijd’. Een prachtig stuk waarin je leest dat het leven bestaat uit vele facetten. ‘God heeft alles wat er is de goede tijd en plaats gegeven.’ Dat de mens niet altijd alles kan begrijpen en doorgronden is een gegeven voor Prediker. ‘Dus geniet van al het goede dat je moeizaam hebt verworven, want het is een geschenk van God.’

Vervelen heeft een functie

Wanneer je even niets doet, maak je ruimte in je hoofd. Je voelt in die ruimte wat werkelijk belangrijk voor je is. Het geeft je ruimte voor creativiteit, voor het scheppen van iets nieuws. En in die ruimte kom je tot rust. Je af en toe vervelen is helemaal niet vervelend. En die luxe gun ik iedereen!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer