Verwachtingen hebben na onze verhuizing

Verwachtingen hebben na onze verhuizing

24 juli 2019 2

Kort geleden zijn wij verhuisd. Van tevoren hadden wij een idyllisch plaatje in ons hoofd van hoe dat zou zijn en hoe het zou gaan. Toch blijkt het in de praktijk allemaal anders te lopen. Ik moest hierbij ook sterk denken aan het verhaal van Abraham uit de Bijbel. Dit verhaal begint bij Genesis 11:27.

Kort gezegd komt dit verhaal op het volgende neer:

 1. God vraagt aan Abraham vraagt om te verhuizen.
  “Ga weg uit je eigen land en ga weg van je familie. Ik zal je zeggen naar welk land je moet gaan” (Bijbel in gewone taal, Genesis 12:1).

Ook wij hadden het gevoel dat God ons riep voor een nieuwe plek. Vanuit ons mooie, ruime nieuwbouwhuis in een stad, naar een gedateerd huis in een klein dorpje. Het duurde allemaal even voordat het duidelijk was. Dat we “moesten” verhuizen was snel helder. Maar waarheen? Een achterstandswijk of juist een nieuwbouwwijk? Natuurlijk hadden mijn man en ik hier onze eigen gedachtes bij. Tot na circa drie jaar een gedateerd huis in een klein dorpje in beeld kwam. Dát was de plek. Niet alleen een huis voor onszelf, maar ook een plek om te delen.

Als pioniers is ons huis ook onze kerk dus dat vraagt misschien ook wat meer of wat anders. Er zijn legio mogelijkheden met deze ruimte, ook dat was een bevestiging dat dit dé plek voor ons is!

 1. Ze maken tijdens de reis naar hun nieuwe bestemming van alles mee.
  Zo is er hongersnood (Gen. 12: 10 en verder) en ze nemen afscheid van medereiziger Lot (Genesis 13: 8 en verder).

Het is onze wens dat ons leven op deze nieuwe plek van een leien dakje zal gaan, maar als we het levensverhaal van Abraham lezen is dat bij hem zeker niet het geval. En zo zal het bij ons ook niet gaan. De start in ons nieuwe huis was al niet helemaal top. Binnen twee dagen na de oplevering zaten we al bij de huisarts. Een grote gapende wond in de arm van mijn man, negen hechtingen waren er nodig om alles weer te repareren. Ook lukte het niet om bedrijven te vinden die ons konden helpen het huis bewoonbaar te maken. Iedereen had het druk. In oktober zijn wij pas aan de beurt.

Toch maken al deze tegenslagen niet dat wij zeggen, waren we er maar nooit aan begonnen. Integendeel, iedere dag in dit huis voelt als vakantie. Want, zo geloven wij: Er hangt een belofte in de lucht!

 1. Abraham ontmoet drie mannen en krijgt een bijzondere belofte.
  De wonderbaarlijke ontmoeting met drie mannen die aangeven dat Sara een zoon zal krijgen, terwijl ze al erg oud is. (Genesis 18: 1 en verder).

De wonderbaarlijke ontmoeting die Abraham had met de drie mannen die gepaard ging met de onmogelijke belofte dat Sara, als bejaarde vrouw, een kind zou krijgen. Dit laat de grootheid van God op een fantastische manier zien. En tegelijkertijd ook het beperkte denken van ons mensen.

Wij gaan de uitdaging aan om vol verwachting te leven in ons nieuwe huis, op deze nieuwe plek. We zien uit naar wat de belofte voor ons in deze ruimte! En we geloven dat het vanzelf wel duidelijk zal worden. Waarschijnlijk komen hier niet drie mannen aan de deur, maar dat God een plan heeft met ons op deze plek is voor ons wel duidelijk.

Dat God een plan met ons heeft op deze plek is voor ons duidelijk!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga
2 reacties op “Verwachtingen hebben na onze verhuizing
 1. Francien Kramer

  Hey Janneke, wat een mooie vergelijking tussen het verhaal van abraham en jullie situatie. En wie weet wat of wie er langskomen!

  25 juli 2019
 2. Henny

  maar dat God een plan heeft met ons op deze plek is voor ons wel duidelijk.

  Ik vind het zeer knap dat U God zo sterk aanwezig voel op deze plek.
  Ik geloof dat God ons vrij laat in elke keuze, maar ons wel begeleid om steeds het goede wat Hem behaagd naar boven te halen.

  26 juli 2019

Reacties zijn gesloten.