Het achtste gebod: Leef van wat je toevalt, steel niet [video]

Het achtste gebod: Leef van wat je toevalt, steel niet [video]

27 januari 2021 0

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… zijn de Tien Geboden niet eerder regels die je iets gunnen? Zijn ze niet juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen? Daar zit trouwens wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bekijkt Otto wat de geboden zouden kunnen betekenen. Vandaag: het achtste gebod. 

Krijgen of nemen

Toen ik een nieuwe badkamer ging uitzoeken, betrapte ik mezelf erop dat ik tegen vrienden zei: ‘Ik krijg een nieuwe badkamer’. Ik weet niet of jij wel eens zo’n prijsopgave hebt gezien, maar er zit weinig krijgen bij, kan ik je zeggen. Maar niemand keek ervan op dat ik dat zo zei. Wel hoor ik anderen zeggen dat ze erover denken om kinderen te nemen… De omgekeerde wereld, toch?

Omgekeerd

Misschien leven we ook wel in een omgekeerde wereld. We zijn geneigd om te nemen wat we nodig hebben, of wat we willen hebben. We kopen van alles en het wordt hoe langer hoe gemakkelijker. Wat je vandaag wilt hebben, kun je dezelfde dag nog ontvangen. Nou ja, ontvangen: je hebt het genomen. 

Niet van ons, misschien van een ander

Het gebod om niet te stelen is bedoeld om ons te laten weten dat we wel van alles kunnen nemen, maar dat er niets van ons bij is. Sterker nog: er kan wel eens iets van iemand anders bij zitten. Ook heel subtiel: je mag dan ergens voor betaald hebben, maar dat kan betekenen dat iemand geen leven heeft door slechte arbeidsomstandigheden, of dat iemand anders zijn leefgebied verarmt. 

Leven niet ontnemen

Alles wat wij zogenaamd nemen, heeft gevolgen voor andere mensen. Zij kunnen door wat wij kopen zelf handelswaar worden. Levensgevaarlijk is dat. Daarom zegt dit gebod: zorg ervoor dat als je iets neemt, je niet iemands leven ontneemt. 

Waar let jij op als je iets koopt?

header-tien-geboden

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink