Het eerste gebod: Één God is genoeg [video]

Het eerste gebod: Één God is genoeg [video]

18 januari 2021 0

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… de Tien Geboden zijn regels die je iets gunnen. Ze zijn juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen. Er zit wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bespreken we iedere werkdag een nieuwe gebod. Vandaag: het eerste gebod.

Vrij zijn

We willen allemaal vrij zijn. Maar weet je wat nou zo gek is: dat we keer op keer zoeken naar iemand die zegt wat we moeten doen. Of dat nu een sterke leider is, een partner met een duidelijke eigen mening, of dat we aan de algoritmen van Facebook en Google overlaten wat we wel en niet te zien krijgen.

Zoveel te kiezen

Nou is het ook best lastig om altijd maar te moeten kiezen. Er zijn zoveel keuzes die je kunt maken. Niks is vanzelfsprekend. Je kunt kiezen hoe je wil werken en hoe je wil leven. Wil je werken in loondienst of als zzp’er, of heb je eigenlijk geen keuze? Hoe wil je voor je pensioen zorgen? En over je leven: waar wil je wonen, met wie en wat voor toekomst wil je voor je eventuele kinderen? Hoe ga je op vakantie, ga je vliegen of niet? Wat ga je dit weekend doen? Maar ook: welke keuzes wil jij maken voor het milieu en wie mogen er volgens jou in dit land wonen? Al die vragen betekenen keuzes, elke dag. Om gek van te worden soms, vind je ook niet?

Iemand anders laten kiezen

Daarom zijn we soms geneigd om onze keuzes over te laten aan iemand die voor ons kiest. Of we willen houvast vinden in iets en daar alles voor doen. Soms ook als afleiding, in alcohol, drugs of gokken, om maar niet aan al die keuzes te hoeven toekomen.

Eerste gebod

Het eerste gebod is “Voor jou mag er naast mij geen andere god of godin in je leven zijn.” God heeft jou en mij een vrij leven gegeven. Geef die vrijheid niet uit handen door je afhankelijk te maken van iets of iemand die je leven bepaalt. Blijf zelf kiezen. Dan heb je een goed leven.

Dat is soms best lastig, en daarom is die ene God er. Leg je dilemma gerust aan Hem voor. En Hij wil je helpen, ook met de Tien Geboden, om zelf te kiezen. Wat is de beste of juist de moeilijkste keuze uit jouw leven die je hebt gemaakt?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink