Het negende gebod: Zet de waarheid niet naar je hand [video]

Het negende gebod: Zet de waarheid niet naar je hand [video]

28 januari 2021 0

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… zijn de Tien Geboden niet eerder regels die je iets gunnen? Zijn ze niet juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen? Daar zit trouwens wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bekijkt Otto wat de geboden zouden kunnen betekenen. Vandaag: het negende gebod.

Leugentje om bestwil

Heb je je wel eens een leugentje om bestwil gebruikt? Het kan zo verleidelijk zijn en soms ook even nodig. Ach ja, daar gaat dit gebod om niet te liegen volgens mij niet over. Al is de scheidslijn dun.

Spinnenweb

Want voor je het weet lieg je de hele handel aan elkaar. Nee, niet met voorbedachte rade. Maar de ene leugen volgt op de andere, en voor je het weet heb je een heel spinnenweb van leugens gecreëerd, waar je zelf niet meer uitkomt. 

Waarheid maakt vrij

De waarheid kan erg moeilijk zijn en komt soms erg ongelegen. Maar de Bijbel vertelt dat de waarheid juist vrij maakt. Leven zonder leugens is misschien niet altijd even mooi en fraai, maar wel eerlijk, transparant en ontspannen. Je kunt niet betrapt worden, niet verraden. Je bent zoals je bent. En zo ben je goed.

Goed genoeg

Laat je dus niet verleiden om mensen of dingen naar je hand te zetten met halve of bijna waarheden. De waarheid is goed genoeg.

header-tien-geboden

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink