Het tiende gebod: Verlang niet naar wat niet van jou is [video]

Het tiende gebod: Verlang niet naar wat niet van jou is [video]

29 januari 2021 0

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… zijn de Tien Geboden niet eerder regels die je iets gunnen? Zijn ze niet juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen? Daar zit trouwens wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bekijkt Otto wat de geboden zouden kunnen betekenen. Vandaag: het tiende gebod.

Hebben!

‘Dat wil ik ook!’ Denk je dat wel eens als je iemands vakantiefoto’s, huis of auto ziet? Het gras bij de buren is altijd groener; en het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Ons verlangen kan ons ongelukkig maken, omdat het ons richt op iets wat we niet hebben, in plaats van op iets dat we wel hebben. Je kunt pas gelukkig en vrij leven als je niet de hele tijd geplaagd wordt door wat je niet hebt.

Afpakken?

Je leven wordt nog onvrijer als je eigenlijk wil hebben wat iemand anders heeft. Niet alleen net zo’n auto of net zo’n huis, maar die auto en dat huis. Of die positie als leidinggevende, of die relatie, of dat bedrijf. Man, los van het wat het voor die ander zou betekenen als je het kon afpakken, zou je toch zelf ook alleen maar ongelukkig worden van het steeds maar focussen op wat je eigenlijk zou willen hebben?

Goed zoals het is

Kan je leven ook goed zijn zoals het is? Omdat dat is wat je ontvangt? En misschien, als je geniet van wat je hebt, zul je nog wel meer ontvangen dan je ooit had gedacht.

header-tien-geboden

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink