Het vierde gebod: Werk om te leven, en laat het los [video]

Het vierde gebod: Werk om te leven, en laat het los [video]

21 januari 2021 0

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… zijn de Tien Geboden niet eerder regels die je iets gunnen? Zijn ze niet juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen? Daar zit trouwens wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bekijkt Otto wat de geboden zouden kunnen betekenen. Vandaag: het vierde gebod.

Lastig loslaten

Ik vind het best moeilijk om mijn werk los te laten. Zeker als mailtjes, berichtjes en telefoontjes zo makkelijk binnenkomen op mijn smartphone en mijn aandacht vragen. Voor een deel vind ik dat helemaal niet zo erg. En jij misschien ook niet. Ik hoop van harte dat je leuk werk hebt. En niet alleen maar leuk, maar ook zinnig. Dat je het gevoel hebt dat het werk ook wat voor jou betekent. Dat merk je misschien juist ook als je geen werk hebt, of ooit niet hebt gehad. Werk geeft zin aan je leven. 

Gewend

Is er dan niks anders? Natuurlijk wel. En misschien voelt het ook wel lekker als mensen je nodig hebben. Ook al is het soms bloedirritant. Zeker als anderen ook echt verwachten dat je altijd snel antwoordt of snel opneemt. Maar we raken er steeds meer aan gewend, of we vinden het steeds moeilijker om onze werktijd af te bakenen.

Niet afhankelijk van je werk

God heeft zijn geboden gegeven, omdat Hij wil dat we vrij kunnen leven en onze eigen keuze kunnen maken. En dat we dus niet afhankelijk zijn. Ook niet van ons werk. Simpel gezegd: daar leven we niet voor. Natuurlijk zijn we afhankelijk van ons inkomen, maar als het ons hele leven bepaalt, dan zijn we gewoon weer slaven. Hoe vrijwillig we dat misschien soms ook zijn.

Knip in de week

Maar God wil dat we vrij kunnen leven. Dat is het goede leven dat Hij voor ons voor ogen heeft. Dus gaat er een knip in de week. En is er één dag in je weekritme, die je weer even herinnert: ik leef niet om te werken, maar ik werk om te leven. Om vrij te leven, om een goed leven te hebben. Zodat je kan zeggen: dank je wel, God! 

Hoe breng jij een knip aan in je werktijd, zodat je even kunt denken aan waar je voor leeft?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink