Het vijfde gebod: Houd aandacht voor je wortels [video]

Het vijfde gebod: Houd aandacht voor je wortels [video]

22 januari 2021 1

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… zijn de Tien Geboden niet eerder regels die je iets gunnen? Zijn ze niet juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen? Daar zit trouwens wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bekijkt Otto wat de geboden zouden kunnen betekenen. Vandaag: het vijfde gebod.

Band met je ouders

Hoe is jouw band met je ouders? Ook jij hebt vast een verhaal over de band met je ouders. Aan de ene kant lijken we op ze, soms is dat bloedirritant, en soms probeer je je juist te ontworstelen aan je ouders. Misschien is dat zelfs nodig om vrij te kunnen leven. En dan komt God met dit gebod voor een goed en vrij leven: toon eerbied aan je ouders. Dat kan best ingewikkeld zijn. 

Niet zo persoonlijk bedoeld

Ik denk dat in onze tijd de band met onze ouders heel persoonlijk is geworden. Als wij aan onze ouders denken, dan denken we aan hun karakters, wat ze gedaan hebben en doen, wat er ooit is gebeurd en hoe we daar zelf door gevormd zijn. De vraag is of God daaraan denkt als Hij zegt dat we hoe dan ook maar eerbied moeten tonen aan onze ouders.

Roots

God heeft denk ik voor ogen dat we ons roots niet vergeten. We zijn allemaal ergens geboren, zijn gevormd, soms door schade en schande. Maar het zijn wel onze wortels. Iedereen die ooit met z’n ouders heeft moeten breken weet hoe ontworteld dat kan voelen. Veel mensen die dat hebben meegemaakt, hebben toch contact gezocht met een van hun ouders, of met een zus of broer van ouders. Om een vrij en goed leven te hebben, zegt God, moet je aandacht houden voor je wortels. Hoe moeilijk dat ook is: probeer daar een weg in te vinden. Gesteund door God, die je kent en zich onze Vader laat noemen. Daar kunnen we altijd bij thuiskomen.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Het vijfde gebod: Houd aandacht voor je wortels [video]
 1. Marij-ke

  ONTWAPENEND
  Iemand recht in de ogen kunnen kijken.
  Kon ik door te leren vergeven.
  Hierbij kreeg ik de wijze les.
  Erger je niet maar verwonder je.
  En wonder boven wonder het HELPT!
  Je houdt het langer vol dan ergeren.
  Je kunt op deze manier boos worden.
  Zonder door te slaan naar woede.
  Het is een openbaring.
  Je krijgt oog voor de werkelijkheid.
  Je kunt je vijand recht in de ogen kijken.
  En hem/haar rustig te woord staan.
  God legt de woorden in je mond.
  Mijn God mijn God waarom heeft u, ons verlaten?
  Om te leren zien dat God er altijd is.
  Ga met God en hij zal met je/ons zijn.

  Marijke. September 2014

  22 januari 2021

Reacties zijn gesloten.