Het zesde gebod: Vermoord niemand [video]

Het zesde gebod: Vermoord niemand [video]

25 januari 2021 1

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… zijn de Tien Geboden niet eerder regels die je iets gunnen? Zijn ze niet juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen? Daar zit trouwens wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bekijkt Otto wat de geboden zouden kunnen betekenen. Vandaag: het zesde gebod.

Waar gaat het over?

Ja, wat zullen we eens zeggen over dit gebod? Het is niet dat ik elke dag moordneigingen heb, jij? Gaat het dan over het doden van alles wat leeft, dus ook bijvoorbeeld dieren? Of gaat het over euthanasie en abortus? Er is heel veel opgehangen aan dit gebod. En daarin hebben mensen elkaar het leven vaak onmogelijk gemaakt; dat lijkt me ook niet de bedoeling.

Leven is geen spelletje

De realiteit waarin dit gebod ontstond was dat er wel degelijk mensen gedood werden. Om allerlei redenen, waar je je vast iets bij voor kunt stellen. Dit gebod heeft denk ik meer betekend dan we in onze samenleving misschien vermoeden. Niet alleen hebben we geen doodstraf meer. Ook spannen we ons tot het uiterste in om mensen niet dood te laten gaan. Bovendien gaan we respectvol met onze doden om en vinden we dat niemand alleen zou moeten sterven. Er ligt een diep besef aan ten grondslag dat we het leven hebben gekregen. Dat het niet zomaar iets is waar je over kunt beschikken. Ook als het gaat om nieuw leven in IVF, genetische modificatie en klonen. Leven is geen genetisch spelletje. Leven is ook geen game waarin je de ander doodschiet. Het leven – ergens voelen we dat wel allemaal, denk ik – het leven is niet van ons. 

Gekregen

De Bijbel zegt: het leven is van God. En met iets van iemand anders ga je zorgvuldig om. Dus neem geen leven. Je hebt je eigen leven ook gekregen.

header-tien-geboden

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Het zesde gebod: Vermoord niemand [video]
 1. Marij-ke

  GEEN LEVEN
  Er is géén leven…
  ná de dood.
  Nee, niets dan
  doodse…stilte.
  Zo intens stil…
  als nooit gehoord.
  Diep ja heel diep…
  leegte uitgehold.
  MBvD

  25 januari 2021

Reacties zijn gesloten.