Het zevende gebod: Blijf uit de relatie van een ander [video]

Het zevende gebod: Blijf uit de relatie van een ander [video]

26 januari 2021 2

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… zijn de Tien Geboden niet eerder regels die je iets gunnen? Zijn ze niet juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen? Daar zit trouwens wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bekijkt Otto wat de geboden zouden kunnen betekenen.Vandaag: het zevende gebod.

Onkuisheid?

Geen seks voor het huwelijk, niet kijken naar een andere man of vrouw, niet fantaseren over een ander, geen zelfbevrediging, niet scheiden, en zelfs geen seks na het huwelijk, als je alleen mocht komen te staan: het is allemaal opgehangen aan dat gebod over overspel, of in oude taal: onkuisheid. 

Wat is sociaal?

En dat terwijl het gebod, net als alle andere eigenlijk, vooral een sociale waarde op het oog heeft. Hoe kunnen we op een goede manier samenleven met elkaar? Samen met elkaar en samen met God? 

Kaartenhuis van relaties

Dit gebod gaat over relaties tussen mensen. En in het bijzonder over de meest intieme relatie tussen mensen. Uit die relatie ontstaan allerlei familierelaties en vriendschappen. Een samenleving in het klein. Wie ooit is gescheiden weet hoezeer het hele kaartenhuis van relaties dan in elkaar stort. Dan zie je hoeveel meer een relatie is dan alleen tussen maar twee mensen. Dat maakt het ook zo pijnlijk. 

Wel of niet tegen scheiden?

Verbiedt dit gebod tegen overspel dan om te scheiden? Of het is fout dat je voor een andere liefde kiest die je leven totaal op z’n kop zet? Volgens mij gaat dit gebod daar niet over. God hoopt alleen dat je daar niet zomaar voor kiest, want het kost ook wat. 

Verbinden en niet verbreken

Pleeg geen overspel betekent heel simpel: zet de relaties van een ander en van jezelf niet op het spel voor een vluggertje. Breek iemands relaties niet voor een one night stand. Vrijen is niet bedoeld om daarna onvrij te moeten leven zonder relaties. Vrijen moet verbinden, niet verbreken.

header-tien-geboden

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “Het zevende gebod: Blijf uit de relatie van een ander [video]
 1. Marij-ke

  Haastige spoed is zelden goed. Verbinden en niet verbreken hartelijk dank Otto voor je uitleg.

  26 januari 2021
 2. Anoniem

  Kuis betekent puur, rein. Het lijkt allemaal uit de tijd om je hier druk over te maken.
  Echter als je een sexuele relatie aangaat met iemand terwijl er geen toekomst inzit dan zal het waarschijnlijk een moeilijke strijd worden. En komen er vaak alleen maar verliezers uit de strijd.
  En het is moeilijk om als er een sterke aantrekkingskracht is bij iemand uit de buurt te blijven.
  Daarom is het beter om meteen afstand te houden.
  Dat is dit beter voor iedereen.

  Zelfbevrediging? Als je een partner hebt en je houdt je partner er te vaak buiten zal je relatie bekoelen. Geef elkaar die knuffel en meer.
  Zo houdt je een goede band.
  Daar zijn al die regels die zo ouderwets lijken om te doen.
  Om de band goed te houden en verdriet te besparen.

  27 januari 2021

Reacties zijn gesloten.