Vier het leven alsof je op een bruiloft bent

Vier het leven alsof je op een bruiloft bent

20 januari 2019 1

Waar gaat het in het geloof nou om? Wat is nu het doel van wat we ‘geloof’ noemen? De figuur van Jezus is daar heel duidelijk in: dat we met elkaar het leven vieren alsof we met elkaar op een bruiloft zijn. Bruiloften zijn vaak prachtige feesten waar vrienden en familie elkaar ontmoeten. Veel mensen hebben drukke banen of kinderen en er is weinig tijd om vrienden te zien. Bruiloften zijn daarvoor bij uitstek geschikt. Iedereen is in zijn mooiste kleding, er is eten en drinken, muziek, geliefden, kortom: een geweldig tijd.

Jezus ging ook naar bruiloften. Sterker nog: het is één van de eerste dingen die hij doet. Ken je verhaal over Jezus die water in wijn veranderde? Dat wordt in veel kerken vandaag gelezen. Het is het eerste wonderteken dat Jezus  verricht. Dat verhaal staat niet voor niets aan het begin. Wat betekent dat? Het is net als met het openingsnummer op een popconcert: het zet de toon voor de rest van de avond. Dit is wat je hebt te verwachten. Dit is de bedoeling van de avond. Dit is de sfeer.

Het leven is een feestje

Zo is het ook met dit verhaal: het is het openingsnummer van het evangelie van Johannes. Het wil het doel van het hele verhaal duidelijk maken: dat het leven uiteindelijk een groot bruiloftsfeest is. Dat je het leven mag vieren. Dat er een dag komt waarop je alleen nog maar mag genieten en er geen zorgen meer zijn voor de dag van morgen. Het is feest van God en mensen. Een feest waarop genoeg is, waarop iedereen welkom is, dichtbij of ver, om te eten en te drinken en het goed te hebben met elkaar.

De Grote Bruiloft

Natuurlijk is het een ideaalplaatje. Een toekomstdroom. Maar toch: het leven vieren is belangrijk. Na een tijd hard werken mag je genieten. Zo’n feest is ook de belangrijkste herinnering aan waar we hiervoor zijn: het wachten op die Grote Bruiloft van God en mensen. Dat is ons doel en daar zijn we (volgens mij) naar op weg. Om de liefde te vieren en de ideale wereld te verwachten. De beste wijn is voor het laatst. 

Wat is volgens jou het doel van het leven? Hoe zie jouw ideale wereld eruit? Hoe beeld jij dat uit?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Vier het leven alsof je op een bruiloft bent
 1. Marijke

  Beste Niels.
  Het is alweer enige jaren geleden toen ik de twee dames tegenkwam. Was het alweer vergeten. Op weg naar de grote bruiloft lichtdrager zijn zo ziet mijn wereld/reis eruit.

  De lachende kerk.

  Afgelopen vrijdag kwam ik langs het oude gemeentehuis waar een bruidspaar werd verwacht. En ja daar kwamen ze in een soortgelijke limousine iets langer meer zo één als bij familiediner. De deuren gingen open blauwen en witte ballonnen werden opgelaten. Een bontgekleurd gezelschap met een fiks aantal bruidsdames/kinderen. De plechtigheid kon beginnen. De nodige werden kieken gemaakt.
  Ik vervolgde mijn weg ging op bezoek bij Jannie in de ‘Vier Ambachten’. Na dit bezoek liep ik weer langs het oude gemeentehuis. Waar twee dames stonden te overleggen en kijken waar moeten we heen en vroeg,kan ik u helpen? Er ontstond een gesprek. Ze moesten naar de Levende Steen gemeente. Een vrolijke kerk! Waarop hun vraag, komen er bij jullie nog mensen? Bij ons werd er blijkbaar niet gelachen volgens hen. Nog het één en ander gewisseld hoe het vroeger ging, want zij hadden het nu beter bij hun liep het niet leeg. Wenste hen een goede voortzetting en doe van mij de hartelijke groeten aan het bruidspaar en Gods zegen voor hen toegewenst.
  De zondag erop was ik welkom ouderling. Ik hete ieder welkom met blijkbaar een lachend gezicht, waarop iemand mij terecht riep, om niet te lachen. Je lacht mij uit! Omdat het niet zo vlot meer gaat de trap op? Waarop iemand haar terecht wees kom nou niet lachen waar slaat dat op. Waarop ik, nu dan heb je mij vanochtend niet uit bed zien komen.
  Kortom iedereen schoot in de lach. Ja toen dacht ik aan de bruiloftsgasten die ik ontmoete en aan familiediner waar ik echt niet om kan lachen eerder huilen.
  MBvD 2015

  23 januari 2019

Reacties zijn gesloten.