Vijf aantrekkelijke tips om deze bijzondere kersttijd gezellig, warm en licht te maken

Vijf aantrekkelijke tips om deze bijzondere kersttijd gezellig, warm en licht te maken

29 november 2021 0

Gisteren was het eerste Advent. Voor veel mensen het startsein voor het hele kerstgebeuren. Nog even onderbroken door Sinterklaas voor de jonge gezinnen, maar velen gaan nadenken over de versiering, kopen alvast een boom of nieuwe lichtjes. Er worden plannen gemaakt over de kerstdagen: wat, wanneer en bij wie? Maar het is ook een donkere tijd soms, zowel buiten met korte dagen, als misschien voor sommigen van jullie ook binnenin jezelf. Hoe maak je van deze periode juist een tijd van warmte, licht en gezelligheid?

#1 Versieren vieren

Bij ons vroeger was het opzetten van de kerststal echt een happening. De grote doos met kerstspullen kwam van zolder en zittend op het kleed pakten we alles samen uit. Ik hoor bij mensen om mij heen soortgelijke verhalen over het opzetten van de kerstboom en het uitpakken van de, door de jaren heen verzamelde, versieringen. Van het versieren al een feestje maken, het versieren vieren, is voor velen een mooie traditie. Woon je alleen? Maak er ook iets bijzonders van! Trakteer jezelf bijvoorbeeld op warme choco met slagroom en zet je mooiste (kerst)muziek op. TIP: Wil je dagelijks mooie muziek, kerstwensen en gedichten ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis adventskalender van Holy Hub en de Protestantse Kerk Amsterdam.

#2 Jouw tradities

De Advent en Kerst staat bol van de tradities, die we in ere denken te moeten houden. Maar juist rondom Kerst is er ruimte om dingen eens anders te doen. De geboorte van Jezus ging tegen alle tradities in: een ongetrouwd stel, een geboorte in een stal, kraamvisite van herders en koningen!

Dus als je je gevangen voelt in tradities die je niet (meer) passen: Kerst is hét moment om er afstand van te nemen. Maak gerust je eigen tradities. Stamppot op Kerstavond? In (kerst)pyjama ontbijten? Een bordspel doen met vrienden? Samen sporten, of juist alleen, op tweede kerstdag?

Alles kan. Het is jouw traditie. 

#3 Lichtjes aan

Als het buiten donker wordt, doen we binnen de lampen, lampjes of kaarsen aan. Zoek iets wat bij je past. Misschien hou je van kleurrijke lampjes. Of juist lichtjes in de vorm van een sneeuwpop, rendier of pinguïn. Of wellicht ben je meer van de kaarsen. Kleine lichtjes maken het binnen gezellig en geven een warm gevoel. Iemand vertelde me laatst dat ze de lichtjes in de tuin in januari lekker laat hangen, om het donker nog wat langer weg te houden. Als je je hele tuin wilt vullen met flikkerende lichtshows, is overleg met de buren wellicht handig. Maar verder: doe waar jij of jouw gezin blij van wordt.

#4 Comfort en Joy

Zorg voor warmte en comfort. Een lekkere (en mooie) plaid op de bank, fijne pantoffels, een lekker warm vest. Als je van buiten binnen komt, wil je lekker kunnen opwarmen. Die extraatjes zijn ook nog een stuk beter voor je portemonnee en het milieu dan de verwarming op 25 graden zetten. En wat is er nou gezelliger dan onder een dekentje op de bank zitten? 

#5 (Op) visite?

Het ligt soms best gevoelig. Waar wordt je verwacht met Kerst? En wie verwacht jouw uitnodiging. Maar ook hierin mag je je eigen keuzes maken. Hou bijvoorbeeld één kerstdag gereserveerd voor familie en hou de andere vrij voor jezelf of tijd met vrienden. Geef het op tijd aan wat je plannen zijn. Is het lastig om los te breken van vaste visite tradities in jouw omgeving? Met de kerstdagen op vakantie gaan om lekker 3 dagen op de bank te Netflixen is ook een oplossing. 

Hoe maak jij de Advent en Kerst echt jouw feest?
Lees ook: Zo word Kerst net even anders, met 5 tips voor een anders-dan-anders Kerst. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder