Vijf filmtips over loslaten

Vijf filmtips over loslaten

26 februari 2019 0

Over loslaten zullen ongetwijfeld heel wat arthouse-films zijn gemaakt. Probleem is: ik heb niet zoveel met arthouse-films. Moeilijke films voor moeilijke mensen. En feitelijk heb ik nog minder met het begrip loslaten.

Hoezo loslaten? Wat loslaten? Je trots of je ego? Je verlangen of je woede? Loslaten duidt volgens mij veel meer op psychologie dan op geloof of spiritualiteit: een veel voorkomende vergissing vandaag de dag.

Enfin: omdat we niet trillend in foetushouding op de bank willen belanden na een psychologische film over loslaten, bij deze vijf kijktips voor een vrije filmavond. En wees gerust: het zijn bijna allemaal blockbusters. Alle films moeten relatief makkelijk te vinden zijn (iets wat je bij arthousefilms maar moeilijk lukt), je hebt een fijne, onderhoudende avond met goede acteurs én je leert stiekem ook nog iets over loslaten. Hup hup!

  • Into The Wild (2007) De jonge Christopher McCandless krijgt van zijn rijke pa gewoon een auto voor het afstuderen. Probleem is dat Christopher daar helemaal niet op zit te wachten: hij wil juist af van dat verrekte materialisme, laat alles en iedereen achter en trekt naar Alaska om daar de ultieme vrijheid te ervaren.  De muziek van Eddie Vedder is van een zeldzame schoonheid. Mooiste scene is  het woordloze verdriet van de vader (William Hurt) die de straat oprent omdat hij al jarenlang niet weet of zijn zoon nog in leven is. 
  • Little Miss Sunshine (2006) Stop een zwijgzame puber, een cokesnuivende opa, een gescheiden moeder, een Proust-kenner met zelfmoordneigingen, een vader met carrièreproblemen én een klein meisje dat meedoet aan een schoonheidswedstrijd in een Volkswagenbusje en je krijgt een fantastische  roadmovie over familiebanden en omgaan met tegenslagen. Kleurrijke film over uitgedoofde mensen die met elkaar opgescheept zitten en samen op zoek moeten naar nieuwe wegen. In dit geval vrij letterlijk. 
  • Trainspotting (1996) Ken je Trainspotting nog niet? Dan snel je hoofd in de kliko en drie minuten blijven zitten. ‘Trainspotting’ is een begrip: het was dé doorbraak voor acteurs Ewan McGregor en Robert Carlysle en regisseur Danny Boyle. Als heroïneverslaafde is het leven al niet makkelijk, maar verslaafd zijn in een troosteloze buitenwijk van Edinburg in de eerste helft van de jaren `90 is nog een graadje erger. Snelle film, met nog snellere muziek en een verrassende plotwending. Must see.

 

  • Brokeback Mountain (2005) Je woont in het Amerika van de jaren `60, je bent cowboy en oh ja, je bent ook nog eens homo. Dat moet natuurlijk wel fout gaan. En dat gaat het ook. Twee mannen en een onmogelijke liefde, treurige huwelijken in trailers en een leven vol leugens en spijt op het Amerikaanse platteland waar de homohaat welig tiert. Als dit geen loslaten is dan weet ik het ook niet meer. En dan is acteur Heath Ledger ook nog overleden in  2008. Wat een ellende allemaal…

 

  • E.T. (1982) Ik hoor je gniffelen, maar de moeder van alle loslaat-films is natuurlijk deze rammer van Steven Spielberg. Het verhaal in een notendop: klein jongetje vindt buitenaards wezentje maar buitenaards wezentje wordt hartstikke ziek op deze planeet en moet als een haas weer huis geholpen worden. Dat het kleine zusje wordt gespeeld door een piepjonge Drew Barrymore mag als bekend worden verondersteld. De muziek van John Williams helpt je uit iedere denkbare depressie en de special effects hebben de tand des tijds ook prima doorstaan.   

Welke loslaat-film is jouw favoriet?

 

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller