Vijf dingen die het winterseizoen je leert

Vijf dingen die het winterseizoen je leert

19 december 2022 1

Is de winter jouw favoriete seizoen? Grote kans dat je ‘nee’ zegt. Toch zit dit voor velen ‘onaantrekkelijke’ seizoen boordevol mooie lessen.

De wintermaanden kunnen lang, donker en guur zijn. Bovendien ligt de natuur een beetje op z’n gat. In hun grijs- en grauwheid nodigen winterdagen niet echt uit om naar buiten te gaan. Maar kijk je met andere ogen naar de winter, dan ontdek je belangrijke levenslessen. 

Tijd voor een pauze

In de winter drukt de natuur als het ware de pauzeknop in. Er daalt een diepe rust neer. Even geen uitbundig bloeiende bloemen of wuivend groen gras. Ook in je leven kun je ook niet altijd op de toppen van je kunnen presteren. Soms leef je gewoon even op de automatische piloot. Dat is prima.

Er gebeurt meer dan je ziet

De tuin oogt kaal zonder blaadjes aan de bomen en zonder kleurige bloemen. Maar vergeet niet dat er ook in het winterseizoen van alles gebeurt. Je ziet het alleen niet, want speelt zich af onder de grond of diep weggestopt in de sappen en wortels van bomen en struiken. Heb een beetje vertrouwen dat er ook in jouw leven meer gebeurt dan je nu misschien merkt of ziet.

Periode van inkeer

In de winter speelt het leven zich meer binnenshuis af. Zie de winter als een uitnodiging om wat meer in jezelf te keren. Neem de tijd om te onderzoeken welke kant je op wil. Hang niet alles wat je bedenkt meteen aan de grote klok, maar laat ideeën langzaam rijpen in je hoofd en hart. 

Een kale boom is ook goed

Hoewel we misschien een voorkeur kunnen hebben voor vrolijkheid en zonneschijn, kunnen we van de winter leren dat het niet altijd uitbundig hoeft te zijn. Het leven is geen aaneenschakeling van hoogtepunten. Soms is het grijs en druilerig. Dat is ook oké. 

Ga mee in het ritme

De dagen zijn kort in de winter. Vaak wordt het al in de namiddag donker. Met al onze technologie en verlichting leven we in een 24/7 maatschappij. Ga in de winter weer wat meer mee in het natuurlijke ritme. Dus duik wat eerder je bed in en gun jezelf meer slaap. Er komt vanzelf weer een tijd van meer actie en energie.

Wat leer jij van het winterseizoen?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op “Vijf dingen die het winterseizoen je leert
  1. Lionne

    dat je ook moet kunnen accepteren dat er winters bestaan zonder de lol van de sneeuw

    1 februari 2020

Reacties zijn gesloten.