De vogels fluiten weer! Hoe klinken ze in de bijbel?

De vogels fluiten weer! Hoe klinken ze in de bijbel?

26 januari 2018 0

Deze week hoorde ik het weer voor het eerst: de vogels die fluiten vlak voordat de zon opkomt. Wat heerlijk! Ook al begon de week winters koud, ik denk in de loop van januari het licht altijd te zien veranderen: lichter, minder zwaar. En dan nu de vogels erbij, prachtig!

Tekst gaat hieronder verder

Het hoort bij de goede schepping. Over de vogels horen we meteen in het begin van de bijbel, in Genesis 1: God zei: ‘Het water moet vol leven zijn, vol met allerlei dieren. En boven de aarde, in de lucht, moeten vogels vliegen.’ (vers 20). Vervolgens: ‘Hij maakte ook alle soorten vogels. En God zag hoe mooi het was.’

Liefdeslied

Het begin van het zingen van de vogels is zelfs de opmaat voor een liefdeslied in de bijbel, in Hooglied (2:10-12):

Sta vlug op, mijn liefste,
mooi meisje, kom met me mee!
De winter is voorbij,
het regent niet meer.
Buiten bloeien de bloemen al,
de vogels gaan weer zingen.
Overal hoor je de duiven.

Dichter bij God

In de bijbel ontstaat het beeld dat vogels dichter bij God leven. Niet zozeer omdat ze hoog in de lucht vliegen, maar omdat ze wijsheid bezitten en zorgelozer zijn. Zo staat in Job: ‘Vraag eens aan de dieren wat God doet, dan zullen zij het je zeggen. De vogels in de lucht kunnen het vertellen.’ De profeet Jeremia vertelt hoe dichter vogels bij een leven met God staan: ‘ ‘Vogels kennen de wetten van de natuur. Ze komen en gaan op het juiste moment. Maar jullie kennen mijn wetten niet.’ (8:7) Vogels geven zich beter over aan God, vertelt Jezus:  Kijk eens naar de vogels in de lucht. Ze werken niet op het land en ze bewaren geen graan in een schuur. Jullie Vader in de hemel geeft ze te eten. En jullie zijn voor hem veel belangrijker dan de vogels.’ (Matteüs 6:26)

Teken van vrede

Als vogels weer hun nesten in de boom gaan bouwen is dat een teken van vrede, zoals ook de duif bij Noach een teken van vrede is geworden: ‘Luister naar wat ik, de Heer, zeg: Ikzelf zal een jonge tak afbreken van de top van de hoge cederboom. En ik zal die planten op een hoge berg, de hoogste berg van Israël. Uit dat takje zal een prachtige cederboom groeien. Die boom zal heel veel takken krijgen en er zullen vruchten aan groeien. Vogels zullen hun nesten maken in die boom.’ (Ezechiël 17: 22-23). En even later in hoofdstuk 31:6: ‘Vogels bouwden hun nesten tussen zijn takken. Onder de boom kregen dieren hun jongen. En in de schaduw van de boom woonden veel volken.’

Zo zei Jezus ook: ‘Gods nieuwe wereld lijkt op een mosterdzaadje. Dat is het kleinste zaadje dat er is. Als iemand het zaait op zijn land, dan groeit er uit dat kleine zaadje een boom. Die boom is het grootst van alle planten. En de vogels bouwen er hun nest in.’ (Matteüs 13:31-32)

Mooie beelden van de vogels, om langzaam de lente en nieuw leven op te zien komen. Fijn weekend, en geniet van de vogels!

Wat betekenen vogels voor jou? En welk beeld van vogels uit de bijbel spreekt jou het meeste aan?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink