Voor mij is de lockdown juist een teken van vrijheid

Voor mij is de lockdown juist een teken van vrijheid

22 mei 2020 1

Steeds vaker kom ik mensen tegen op sociale media (want waar zou ik anders zoveel mensen tegenkomen?) die vragen stellen bij het ‘gemak’ waarmee wij tijdens de lockdown onze vrijheden zouden inleveren en de overheid gehoorzamen. Soms wordt er zelfs een beroep gedaan op het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, om te bevestigen dat vrijheid betekent dat je altijd in staat moet zijn je eigen keuzen te maken. Is de lockdown daar strijdig mee?

Er zijn mensen die zo ver gaan dat ze zeggen dat onze democratie in gevaar is als onze regering zoveel macht naar zich toetrekt of sommige deskundigen wel heel veel te zeggen zouden hebben. En dan wordt verwezen naar dictatoriale leiders in Turkije en Hongarije. Ik snap wel hoe daar de democratie in het geding is, maar tegelijkertijd verbaast het me hoe weinig vertrouwen er dan is in onze eigen democratie.

Vrijheid en gehoorzaamheid

Vrijheid en gehoorzaamheid gaan volgens mij hand in hand, elleboog aan elleboog. In mijn geloof ligt daarvoor de basis. Geloof geeft vrijheid óm te gehoorzamen. En omdát ik gehoorzaam vind ik vrijheid. Dat klinkt heel gek en tegenstrijdig. Maar ik lees het in de Bijbel. Daar maak ik uit op dat we God zouden moeten gehoorzamen om echte vrije mensen te worden. Vrij betekent dan niet dat je altijd je eigen individuele keuze kunt maken, maar vooral dat je vrij bent van egoïstische en verslaafde neigingen om enkel voor jezelf te kiezen, of voor wat jou op korte termijn jouw behoefte bevredigt.

Verslaafd

Ik vraag me soms echt af of we niet verslaafd zijn geraakt aan keuzevrijheid, waardoor we soms niet meer zien dat we daardoor helemaal niet vrij zijn, maar altijd weer de noodzaak voelen om onze eigen keuze te ‘moeten’ maken.

Vertrouwen

Bij gehoorzaamheid en vrijheid hoort ook vertrouwen. Volgens mij hebben we voldoende redenen om te mogen vertrouwen in onze democratie. Die bestaat niet enkel uit onze regering, maar ook uit ons parlement, en niet te vergeten onze rechtspraak. Maar bovenal de vrijheid om er met z’n allen wat van te vinden en dat uit te wisselen. Alleen, dat betekent niet meteen dat je dan ook kunt doen wat je zelf vindt of wilt. Daar zijn we toch echt met z’n allen voor, om dat samen te bepalen. Ook door rekening te houden met minderheidsmeningen.

Vrijheid

Wat mij betreft was de lockdown daarom een teken van vrijheid. We konden kiezen om ons te beperken. We konden kiezen om voor onszelf schadelijke economische maatregelen te nemen, ten bate van onze kwetsbaren en de mensen die in de zorg werken. We konden ervoor kiezen om bedrijven, werknemers en wie dat al niet nodig heeft te steunen.

Daar worden mensen in vergeten, vast en zeker, maar daarom zijn er voor elkaar om elkaar scherp te houden en voor elkaar op te komen. Dat dat nodig is, is geen teken van onvrijheid, maar een teken van een volwassen democratie en een volwassen samenleving. Laten we die vrijheid koesteren.

Laten we die vrijheid koesteren.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Voor mij is de lockdown juist een teken van vrijheid
 1. Marij-ke

  Laten we die vrijheid koesteren vond ik terug in dit gedicht een gedicht van omarmen.

  Waar twee of drie

  Waar twee of drie in uw naam
  geloof delen,
  hoop koesteren,
  liefde schenken,
  elkaar de hand toe steken,
  elkaars zwakte dragen,
  elkaar levenskracht geven,
  dáár bent U in hun midden
  als bron van leven.

  Met maar twee of drie durft U het aan
  een nieuw begin te maken,
  een andere weg te wijzen,
  de toekomst te openen
  voor het gedeelde brood,
  voor het levende water,
  voor de klare wijn.
  Zó verandert U eenlingen
  in een volk dat samengaat.

  Geef dat ik met die twee of drie
  mij op weg durf te begeven,
  mij van harte wil inzetten,
  mij persoonlijk geroepen weet
  uit honger naar recht en rede,
  uit dorst naar echte vrede,
  om waarheid te doen en te spreken.
  Wil zo tastbaar aanwezig zijn
  als bron van mijn leven.

  Alfred J Bronswijk

  22 mei 2020

Reacties zijn gesloten.