Voorlezen brengt geluk en wijsheid 

Voorlezen brengt geluk en wijsheid 

30 januari 2020 4

Als een boek ‘in de roos’ is, dan zie ik aan hun ogen dat ze het vóór zich zien. Ik vind dat schitterend, die ogen die in de verte staren en een eigen wereld zien. Ze hangen aan mijn lippen. Als ik stop is er protest. En als ze dan ook nog tegen me aankruipen is dat mijn geluksmomentje. 

In mijn vorige blog schreef ik over hoe een dag soms compleet kan mislukken. Dat je voor je gevoel faalde van alle kanten. Ook als moeder. Maar als de dag dan eindigt met voorlezen, kletsen over de dag, knuffelen en een mooi slaaplied, dan is het toch een beetje geluk(t)

Tips

Ik ben zo benieuwd wat jij je kind voorleest! Misschien kunnen we wat tips uitwisselen? Mijn zonen zijn negen jaar en het afgelopen jaar lazen we: Verhalen van de tweelingbroers van Tonke Dragt, De kleine kapitein van Paul Biegel (voor de tweede keer), Mathilda van Roald Dahl, en Lampje van Annet Schaap (gouden griffel 2018). Ik ben begonnen in Oorlogswinter. Twijfel of ze er oud genoeg voor zijn. En Koning van Kantoren, kan die al met negen jaar?

Voordelen

Uit onderzoek is gebleken dat voorgelezen kinderen een grotere woordenschat hebben. Bovendien groeit het inlevingsvermogen. Het stimuleert het contact tussen ouder en kind. Zelfs baby’s hebben er baat bij. Kijk voor voorleestips op de website van De Nationale Voorleesdagen. 

Welke boeken lees jij je kind voor? 

Ik wens je veel leesplezier! 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
4 reacties op “Voorlezen brengt geluk en wijsheid 
 1. Miranda

  De Vijvervrouw en andere sprookjes van Godfried Bomans vinden wij erg mooi, ook voor volwassenen
  De boze heks van Hanna Kraan (ook leuk: Ik ben Krik, Krik ben ik, wat braver, maar zeker ook leuke verhalen)
  Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren
  De Grijze Jager van John Flanagan is bij ons op dit moment groot favoriet. Bijna alle delen uit. Volgt het zwarte gat, vrees ik…
  Mijn dochter is overigens 10.

  30 januari 2020
  • Rebecca Schoon

   Wat een leuke voorstellen allemaal, dank je wel! Oh ja, Ronja de roversdochter, die herinner ik me van vroeger…:-) Ik kreeg mijn zoon nog niet zo ver om de Grijze jager te lezen. Hij haakte snel af. Zou het nog iets te moeilijk voor hem zijn of moet hij even doorzetten? Mijn stiefzoon (die nu 20 is) had ook alle delen gelezen! groet Rebecca

   31 januari 2020
 2. Joan

  Wij lezen nog steeds samen. Of eigenlijk beter gezegd: mijn zoon en ik laten ons voorlezen. Doordat ik een oogafwijking heb is voirlezen ondertussen erg lastig. Hoe ouder het kind hie kleiner de letters. Al heb ik herl wat eboeken. Maar ook ben ik lid van passend lezen. En samen luisteren we nu de grijze jager serie.
  Wij doen best raar. We hebben ern papa boek en een mama boek Met papa leest onze zoon de kronieken van Narnia. Ook echtvgeschikt voor een 9-jarige. Toen las hij ze al. Maar nu in de brugklas heeft hij moeite met engels. In het Nederlands heeft hij de hele seriecal 3x grlezen. Nu lezen en luisteren ze het boek in het engels. Ook via passend lezen. Maar dan met het papieren engelse boek er bij, want die hebben we zelf.
  Het is heerlijk, samen lezen en genieten van mooie boeken.
  Op vakantie mag mijn jongen man ook boeken luisteren als ee lang in de auto zitten.

  1 februari 2020
 3. Anoniem

  Neverending story michael ende . Is wel voor iets oudere kinderen denk ik

  3 februari 2020

Reacties zijn gesloten.