Vredesweek: “Vrede begint met een glimlach”

Vredesweek: “Vrede begint met een glimlach”

18 september 2021 0

Het is deze week Vredesweek, waarin christenen en kerken stilstaan bij het stichten van eendacht en verzoening. “Vrede begint met een glimlach” zei moeder Theresa. Misschien maak jij je wel eens zorgen over al het geweld in de wereld. Wil jij iets bijdragen? Wat zou jij kunnen doen om vrede helpen stichten?

Oorlog en vrede zijn grote woorden. Deze woorden kunnen over je heen gaan, zonder te landen. Dan wordt het abstract. Maar volgens moeder Theresa begint vrede klein en concreet: met een glimlach. Want denk eens bij jezelf: wat gebeurt er als iemand naar je glimlacht? Wat doet dat met je? Ik denk dat moeder Theresa daaraan dacht toen ze het over vrede had.

Vrede is verbinding

Verbroken verbindingen leiden tot afstand. Afstand tussen jou en een ander zorgt voor vooroordelen, misverstanden en onjuiste beeldvorming. Je gaat dingen verzinnen over een ander: onbekend maakt onbemind, zegt men wel ook eens. Tegenwoordig zien we dat op Twitter. Woorden die mensen nooit één op één tegen iemand zouden zeggen worden gemakkelijk online gegooid. Hetzelfde lijkt te gebeuren als mensen in de auto zitten, ook dan lijkt soms het filter er vanaf.

Als er afstand zit tussen jou en een ander, dan wordt het gemakkelijk om elkaar te behandelen als vijanden. Dat die ander een mens is net als jij, met familie, vrienden, die probeert zo goed mogelijk door het leven te komen, dat verdwijnt.

Vrede is menselijk

Desmond Tutu heeft eens gezegd:  ‘Als het mens-zijn van de ander wordt vergroot, groeit ook het mijne.’ Omgekeerd: als iemand wordt vernederd, onmenselijk wordt behandeld, dan word ik ook vernederd. Je bent een mens door andere mensen. Daarom is verbinding zo belangrijk.

Wil jij werk maken van vrede deze week? Misschien is het dan mooi om eens na te denken bij jezelf: Wat was voor jou een moment van verbinding? Een moment dat vooroordelen werden weggenomen? Dat is een moment van vrede stichten geweest.

Jezus is vrede

Jezus was een man van vrede. Zelfs toen hij aan het kruis geslagen werd hield hij de verbinding: ‘Vader vergeef hen, want ze weten niet wat zij doen’ zei hij. Als je Jezus wil volgen, dan kom je misschien lang niet altijd bij dat ideaal, maar vrede kun je altijd een kans geven.

Wat betekent vrede stichten voor jou? Wanneer ervaar jij vrede? Laat het ons weten!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard