Vriendschappen uit laten waaien

Vriendschappen uit laten waaien

16 september 2019 3

Ik krijg een appje van een vriendin en tevens de moeder van mijn dochters bestie: Weet jij of er iets aan de hand is met de meiden? Ik weet direct waar ze het over heeft. Onze dochters speelden eerst drie keer per week met elkaar en nu al weken helemaal niet. Voorzichtig informeer ik bij dochterlief of er ruzie is geweest? Misschien is de vriendschap een beetje aan het verwateren of groeien ze uit elkaar? Maar er blijkt niets aan de hand en dochterlief gaat morgen direct weer met haar bestie afspreken!

Het lijkt soms of vriendschappen bij kinderen komen aanwaaien, in no time zijn er relaties gelegd. Echter net zo gemakkelijk waait het vriendschapsvlammetje weer uit. Er is vaak niet eens een aanwijsbare oorzaak, het ‘past’ gewoon niet meer zo goed samen.

Bij volwassene is een vriendschap, zo ervaar ik het tenminste, een stuk minder ongecompliceerd dan bij kinderen. Ik ben niet ‘ineens’ vrienden met iemand, daar gaat wat tijd overheen. Ook het weer uit laten waaien van de vriendschap is een kunst op zich. Door de jaren heen verliezen sommige vriendschappen hun kracht. Je groeit uit elkaar, door toegenomen afstand, door andere levensfases of doordat je zelf verandert. Als dit vloeiend gebeurd, aan beide kanten, dan is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Als je elkaar toevallig ergens weer tegenkomt is dat niet ongemakkelijk en kun je even bijkletsen. Als jij de enige bent die voelt dat de vriendschap verwatert, kan dat voor pijnlijke situaties zorgen. Je kunt vragen of zelfs verwijten krijgen voor het verminderde contact.

Soms is eerlijkheid, hoewel direct en pijnlijk, dan wel het beste. Eerlijk aangeven aan de ander dat je niet zo’n behoefte meer hebt aan het contact. Durf ook aan jezelf toe te geven dat sommige vriendschappen over zijn. Door eerlijk te zijn houd je niemand aan het lijntje en kun je je tijd en aandacht besteden aan die vrienden die op dat moment belangrijk voor je zijn.

Ik heb een aantal vrienden die ik weinig zie, maar die me dierbaar zijn. Doordat we over en weer weten dat de intentie tot contact er is, is het goed als we elkaar zien, maar ook goed als dat er niet van komt. Af en toe een appje of een kaartje kan dan net genoeg zijn om de vriendschap warm te houden. Een bekende spreuk zegt het mooi: ‘Een enkele vriend is voor het leven, de meeste zijn voor even.’

 

‘Een enkele vriend is voor het leven, de meeste zijn voor even.’

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
3 reacties op “Vriendschappen uit laten waaien
 1. Anoniem

  Goede vriendschap moet je koesteren. En dat betekent dat je aan vriendschap kunt werken, net als in een relatie. Maar dan moet je allebei willen! En dat is dan een vriend voor mij!

  18 september 2019
 2. Jannette

  Goede vriendschap moet je koesteren. En dat betekent dat je aan vriendschap kunt werken, net als in een relatie. Maar dan moet je allebei willen! En dat is dan een vriend voor mij!

  18 september 2019
 3. Jelle

  22 september 2019

Reacties zijn gesloten.