Waar zijn de vaders gebleven?

Waar zijn de vaders gebleven?

14 juni 2020 0

Ken of ben jij een vader die actief bezig is met geloofsopvoeding? Eentje die meer doet dan zijn partner waarderen omdat ze de kinderen ’s avonds voor het slapen gaan een bijbelverhaal voorleest? Als het antwoord ‘ja’ is, dan is dat een positieve uitzondering, want op avonden over geloofsopvoeding ziet de kerk voornamelijk moeders afkomen.

Vraag jij je weleens af waarom een mail van de kinderclub van de kerk vaak alleen gemaild wordt naar de moeders – en dus niet naar de vaders? Waarom in de meeste kerken vooral moeders de kindernevendienst bemensen? Ook op scholen zijn het vooral de moeders die betrokken zijn. Luizenmoeder, klassenmoeder, schoonmaakmoeder: deze begrippen maken pijnlijk duidelijk dat vaders als opvoeder nauwelijks in beeld zijn.

Poortwachter

Tijdens een gesprek dat door de Hervormd Gereformeerde Jeugd Bond (HGJB) en de Protestantse Kerk in Nederland gevoerd werd met vaders, bleek dat de vermeende afwezigheid van vaders niet alleen iets is van kerken en scholen. Het is een groter maatschappelijk probleem. Vaders voelen zich als opvoeder vaak niet serieus genomen.

In artikelen, programma’s of reclames worden vaders regelmatig weggezet als klungel: ‘de vader als onbeholpen hulpfiguur’. Zo signaleerde Anouk Kemper deze zomer in Trouw (20 juni 2020), in een artikel met de titel: ‘De Nederlandse vader blijkt vooral te worstelen met een dominante vrouw’, dat het mannen niet bepaald makkelijk wordt gemaakt om hun rol als vader serieus te nemen. Zij schrijft dat het vooral de vrouwen zijn die als poortwachter fungeren. ´Zij bepalen de rol en inbreng van de vader in belangrijke mate. In hoeverre zetten zij de deur open?´ Waarom eisen mannen niet veel meer hun plek op als opvoeder, zowel in het gezin als daarbuiten?

Behoefte

Ondanks het feit dat vaderschap in de Bijbel een belangrijk thema is, merk je daar in de gemiddelde kerkelijke gemeente niet veel van. Zo is het aanbod van toerusting en werkvormen rondom geloofsopvoeding veelal afgestemd op moeders. In veel gevallen zien we dat ook de professionals die het materiaal ontwerpen zelf vrouw en moeder zijn.

De HGJB, Jong Protestant en MijnKerk vragen daarom aandacht voor de rol van vaders. Uit onze inventarisatie onder vaders blijkt dat zij behoefte hebben aan activiteiten met hun kind. Daarom willen we vaders aansporen: Kom op vader! Neem geen genoegen met een plek aan de zijlijn. Pak je verantwoordelijkheid en je rol als opvoeder. Laat je stem horen. Speciaal voor de Week van de Opvoeding (5-10 oktober 2020) hebben de HGJB, Jong Protestant en MijnKerk activiteiten ontwikkeld die vaders samen met hun kinderen kunnen doen.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl