Waardig afscheid nemen van Sinterklaas

Waardig afscheid nemen van Sinterklaas

6 december 2021 0

Om gelijk met de deur in huis te vallen: Sint Nicolaas heeft zijn hielen nog niet gelicht en Ozosnel de sporen gegeven, of we zitten diep in Kerstdrukte, kransen en kaarsen maken en weet-ik-niet-wat. Dat kan toch wel wat waardiger?

Pakjesavond op zondag en de kater op de ‘day after’. Zo voelt dat dit jaar wel wat. Eerst in alle gezelligheid ‘Wij zitten klaar’ van Bert en Ernie meezingen, dan de kadootjes uitpakken, even een ‘Dag Sinterklaasje’ afraffelen en dat was het dan?

Ik vind dat een ondankbaar afscheid. De goedheiligman doet er dagen over om met de stoomboot te komen. Is vervolgens razend actief met bezoeken aan huizen, bedrijven, scholen en verenigingen. En de hoofdpiet heeft het dit jaar maar druk met persconferenties om ons op de hoogte te houden wanneer de kado’s komen.

Maar afscheid nemen als we ons deel hebben ontvangen, ho maar.

Meer aandacht voor het afscheid

Gelukkig is dit aan het veranderen, maar echt doorzetten doet dat nog niet. Terwijl het zo’n mooi met rituelen en symboliek omkleed feest is, dat zo abrupt eindigt. De uittocht van Sinterklaas mag daarom meer aandacht krijgen. Al in 2009 verenigde een groep ouders van autistische kinderen zich om Sinterklaas uit te zwaaien. Want voor kinderen met autisme is structuur en overzichtelijkheid heel belangrijk. “De naweeën zijn veel minder heftig als ze zien hoe hij op zijn boot de haven uit vaart”, zegt pedagoge Ingeborg Dijkstra-Verbeek hierover.

Ook voor het hele idee achter Sinterklaas is afscheid nemen van de bebaarde heilige belangrijk. Bij een volwaardig afscheid gebeurt er meer: je kunt je dankbaarheid tonen. Ook het verhaal van geven aan de armen, de symboliek van de schoorsteen als verbinding tussen hemel en aarde of het strooien van pepernoten als teken van vrijgevigheid kan nog eens worden benadrukt.

Wie ben jij voor de ander?

Het Sinterklaasfeest is een spel van geven en nemen. Een waardig afscheid wordt opgewaardeerd van ‘hebben’ naar ‘zijn’: wie ben jij voor ander? Wat kan jij na het vertrek van de goede Sint doen? Hoe mooi zou het zijn als de Sint met deze boodschap een goede vaart wordt gewenst? Een ‘Adieu’, we doen ons best zonder de Sint en tot volgend jaar?

Fotocredits: R.F. (Roel) Jorna, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Eric van den Berg
Eric van den Berg