Waarom alles valt of staat met verhalen vertellen

Waarom alles valt of staat met verhalen vertellen

4 oktober 2021 0

Verhalen vertellen hoort bij je mens-zijn. Heel de geschiedenis door vertellen mensen elkaar verhalen. Over wie ze zijn, over de plaats waar ze vandaan komen, het land waar ze wonen. Je vertelt elkaar verhalen als je een boek leest, een film kijkt of een sprookje voorleest aan je kind. Tot slot is de Bijbel natuurlijk ook een boek vol verhalen. Maar waarom is het zo belangrijk om verhalen te vertellen?

Als iemand je vraagt: ‘vertel eens wie jij bent?’ dan is je antwoord een verhaal. Je vertelt wat je doet, waar je vandaan komt, wie en wat belangrijk zijn (geweest) in je leven, kortom je maakt een verhaal over wie je bent. Het verhaal dat je over jezelf vertelt is het beeld dat je van jezelf hebt en aan de buitenwereld vertelt.

Verhalen vertellen schept orde

Verhalen scheppen orde in de chaos van het leven. Er gebeurt zoveel in je leven, dat kan je niet allemaal vertellen. Je kiest er bepaalde gebeurtenissen uit en die verwerk je tot een verhaal. Vaak zie je dat als mensen iets overkomt, een belangrijke levensgebeurtenis zoals een andere baan, het vinden van een partner of het krijgen van een kind, mensen hun levensverhaal moeten aanpassen. Als een gebeurtenis heel ingrijpend is of moeilijk, dan kan dat moeite kosten om er weer een kloppend verhaal van te maken.

Verhalen geven betekenis

Verhalen vertellen is dus de manier waarop je betekenis geeft aan je leven. Als iemand je wilt kennen, dan moet die jouw verhaal kennen. Daarom is het belangrijk je eigen levensverhaal duidelijk te hebben. Dat geeft jezelf en anderen duidelijkheid over wie je bent.

Je verhaal vertellen

Hoe kan je dat doen? Dat kan heel eenvoudig: door het op te schrijven of te vertellen aan iemand. Het schrijven of vertellen van jouw verhaal geeft helderheid aan wie je bent. Daarom vinden mensen het ook fijn om over belangrijke gebeurtenissen te praten. Wat is het belangrijk als iemand een luisterend oor voor je heeft als je met iets zit. Het vertellen zelf is dan al deel van de oplossing.

Heb jij je levensverhaal wel eens opgeschreven of verteld? Hoe was dat? Laat het weten in de comments

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard