Waarom ergens aan beginnen de moeite is (ook al heb je geen zin)

Waarom ergens aan beginnen de moeite is (ook al heb je geen zin)

31 maart 2019 2

Er zijn veel zaken die we liever niet doen. Kleine dingen zoals de afwas of strijken. Maar ook grotere zaken zoals verantwoordelijkheid nemen door vrijwilliger ergens te worden. Hebben we het niet druk genoeg? Toch is het goed ze wel te doen. Jouw leven en dat van anderen wordt er beter van. Hoe pak je dat aan?

Mozes wou aanvankelijk ook iets niet doen. God wou dat hij naar de farao ging om te eisen dat hij het volk vrij liet. Tot vijf keer toe weigerde hij. Hij verzint van alles: ‘Wie ben ik dat ik dat mag/moet doen?’ ‘Ze zullen me niet geloven’, ‘Ik ben slecht in spreken’.  Er waren genoeg reden te bedenken waarom hij het niet wilde of kon doen.

Het wordt beter

Toch ging Mozes uiteindelijk naar de farao. God stuurde zijn broer Aaron met hem mee. Met succes. Uiteindelijk is hij degene die het volk uit de slavernij uit Egypte leidt. Al zag hij zichzelf dat van tevoren niet doen, toch blijkt hij gaandeweg de man die het volk nodig had. De Duitse dichter Goethe zei: ‘De weg is smal, maar hij wordt breder naarmate je hem gaat.’ Daarmee wilde hij zeggen dat iets in het begin lastig is. Het is moeilijk je ertoe te zetten. Bijvoorbeeld de afwas. Je ziet er tegenop. Je hebt er geen zin in. Toch neem je de verantwoordelijkheid en je gaat het doen. Als je eenmaal bezig bent, merk je dat het goed gaat. Je krijgt er bijna plezier in. Tenslotte maak je het af en dat geeft een goed gevoel. Je hebt je verantwoordelijkheid genomen en jouw en het leven van de mensen om je heen is er beter van geworden.

Geef het een kans

Je gevoel kan je dus bedriegen. Iets wat van tevoren niet leuk leek, blijkt achteraf goed te voelen. Je zag er tegenop, maar deed het toch. Je gaf het een kans en nu kan je ervan genieten. Klasse! De mensen om je heen zijn trouwens ook blij met je, want je bent betrouwbaar gebleken, iemand die aanpakt.

Waar zie jij tegenop? Wat als je het toch gaat doen? Hoe zou dat voelen?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
2 reacties op “Waarom ergens aan beginnen de moeite is (ook al heb je geen zin)
  1. Jacqueluen

    Ja klopt helemaal!En ben je daarna als je t niet doet ook niet teleurgesteld en is t hit je hoofd

    31 maart 2019
  2. Jacqueluen

    Ja klopt helemaal!En ben je daarna als je t niet doet ook niet teleurgesteld en is t uit je hoofd

    31 maart 2019

Reacties zijn gesloten.