Waarom het helemaal niet erg is om introvert te zijn

Waarom het helemaal niet erg is om introvert te zijn

23 augustus 2018 0

Als je googelt op introvert, merk je dat het vaak wordt gezien als iets problematisch. Je komt bijvoorbeeld vragen tegen als: ‘How to date an introvert?’ Alsof het hier om een buitenaardse soort gaat. En de vraag ‘Is it ok for a christian to be an introvert?’ doet vermoeden dat introversie iets zondigs is. Vooropgesteld: in een wereld waarin extraversie nog altijd als positiever wordt gezien, is het inderdaad soms lastig om introvert te zijn. Maar eigenlijk is het enige verschil tussen de introverte en de extraverte mens de manier van opladen. Extraverte personen doen dat met anderen om hen heen, introverte mensen het liefst in hun eentje. Dus wat is nou eigenlijk het probleem?


1. Introverten zijn vaak creatief 

Als introvert zoek je wat vaker de rust op. En rust en stilte kunnen enorm inspirerend zijn. Niet voor niets wordt lummelen dé bron voor ideeën genoemd. Als introvert ben je bovendien omringd door bekende andere introverte mensen die prachtige dingen hebben bedacht. Succesvolle schrijfster JK Rowling bijvoorbeeld.

2. Ze zijn goede luisteraars

Waar extraverte mensen voor een hoop gezelligheid zorgen, ontpoppen introverte mensen zich vaak tot goede luisteraars. Juist omdat ze niet zo op de voorgrond staan en zich kunnen inleven in zowel de extraverte als introverte mens, zijn het vaak prettige gesprekspartners. In de bijbel staat er zelfs een tekst over in Jacobus 1:19. Daar staat dat je altijd bereid moet zijn om naar een ander te luisteren. ‘Maar denk eerst goed na voordat je iets terugzegt.’  

3. Ze zijn goede leidinggevenden

Omdat ze zelf behoefte hebben aan ruimte, geven ze die ruimte vaak ook aan anderen. Ze overrulen de anderen niet met hun eigen ideeën en visie, maar laten de ander inbreng hebben. En geven hen de tijd om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen. Die wil je best aan het roer hebben!

4. Ze kunnen zich – mits in de juiste omstandigheden – goed concentreren

Een kantoortuin is als een helse indoor speeltuin voor introverten. Veel te veel prikkels, nauwelijks de tijd op om te laden. Zitten introverte mensen op een voor hen wél goede plek, dan zijn ze in staat zich uitstekend te concentreren. Ze vinden chitchat met anderen zonde van hun tijd, richten zich doelbewust op hun taak en nemen die serieus.

5. Ze zijn onafhankelijk

‘Laat mij maar even.’ Dat is zeker niet onverschillig bedoeld. Met deze opmerking laat de introverte mens z’n onafhankelijkheid zien.  En dat lukt niet als ze zich in hun vrijheid beknot voelen. Dán worden ze inderdaad koppig. Geef je ze de vrijheid, dan bloeien ze op. Ze zijn onafhankelijk en kunnen zichzelf redden.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl