Waarom is er zoveel lijden als God liefde is?

Waarom is er zoveel lijden als God liefde is?

13 februari 2020 5

De grote ‘waaromvraag’ wordt op vele manieren gesteld. Waarom worden zoveel mensen getroffen door het corona-virus? Waarom overkomt mij dit? Waarom is er zoveel lijden in de wereld? Waarom is er ook zoveel willekeur? De een gaat het voor de wind, de ander wordt getroffen door ramp op ramp. Waarom doet God er niks aan? Al die vragen worden ook in de Bijbel zelf gesteld, lees de psalmen er maar op na.

Als iemand weet wat lijden is, dan is het Jezus wel. God is in het lijden aan het kruis. In geen enkele andere wereldgodsdienst dan het christendom komt God zelf naar deze wereld om het lijden van mensen op zich te nemen en te dragen.

Antwoorden

Soms ontdekken mensen gaandeweg antwoorden, als een persoonlijk woord van God voor hen. Vaak achteraf. ‘God heeft mij gedragen door de moeiten heen.’ ‘In alles wist ik toch: God is er, Hij ziet me.’ ‘Wat mij overkwam heeft iets goeds uitgewerkt, ik heb er ook van geleerd, over God, over mezelf.’

Gods liefde

In al die antwoorden klinkt door dat God niet ver weg blijft, dat Hij zich bekommert om mensen. Zo kom je God ook in de Bijbel tegen, Hij ontfermt zich over het volk in slavernij. En in Jezus komt Hij zelf naar deze wereld vol chaos en lijden. De weg naar het Koninkrijk blijkt dan niet een simpele rechte lijn te zijn, maar een weg die door de diepte gaat en langs het kruis voert. Het kruis is daarom voor veel mensen een teken van herkenning en troost: Jezus weet van mijn pijn. Het kruis kan alleen dat teken zijn, omdat het niet het einde is: de opstanding volgt. Het lijden en de dood hebben niet het laatste woord. Pasen is niet voor niks het Grote Feest dat in de kerk gevierd wordt. Waar is God in het lijden? Daar, aan dat kruis. God doet er wel degelijk wat aan.

Kwaad

Deze wereld is niet alleen maar ‘goed’. Ieder mens verlangt naar een betere wereld waarin geen onrecht, onderdrukking, honger en geweld meer is. Op de een of andere manier lukt het ons niet om dat voor elkaar te krijgen, hoe we ons best ook doen. Het kwaad blijft en neemt soms demonische gestalten aan. ‘De duivel is onder ons’ concludeerde Ruud Lubbers toen hij een tijdlang gewerkt had als commissaris voor de vluchtelingen bij de VN. God verdrijft dat kwaad niet met één knip van zijn vingers, maar langs de moeizame weg van het kruis, de weg van de liefde. Daarbij worden mensen niet uit- maar ingeschakeld. God zoekt onze liefde, wil relatie met mensen. Dat veronderstelt vrijheid en de mogelijkheid om te kiezen, ook voor het kwaad. Naast het lijden wat ons overkomt (je kunt er niks aan doen), is er ook lijden dat we elkaar aan doen. Daar heeft God niets mee te maken, het zijn mensen die elkaar bezeren en pijn doen. Voor die tekorten kwam Jezus in de wereld. Hij biedt vergeving aan, een nieuwe kans.

Wat zou jouw antwoord zijn?

Deze blog wil een handreiking zijn bij de levensvragen rondom geloof. Voor jezelf, voor de gesprekken met anderen. Als een bemoediging. Niet omdat op alles sluitende antwoorden te geven zijn.  Geloof zoekt woorden omdat we zelf iets gehoord hebben – en dat door willen geven. De antwoorden in deze blog zijn misschien niet jouw antwoorden. Ze zijn ook zeker niet compleet, zie ze als een ‘eerste aanzet’. Ze kunnen wel uitdagen tot bezinning: wat zou jouw antwoord zijn? 

Wat zou jouw antwoord zijn op de vraag: “Waarom is er zoveel lijden als God liefde is?”

Bron: boekje Met hart en ziel, 10 moeilijke vragen en hun antwoorden, Nynke Dijkstra-Algra.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
5 reacties op “Waarom is er zoveel lijden als God liefde is?
  1. Benno van der Meer

    Het kwaad in de wereld daar is voor gewaarschuwd, ondanks het onvermogen van de slang, Adam en Eva. Er staan verschillenden verzen, passages in de Bijbel over het belang waar je sta in je geloof. De meest concrete waarschuwing voor het kwaad vind ik terug in openbaringen (de schepping en in de eindtijd) over wolf in schaapskleren, valse profeten, de macht van hebzucht bezit geld de mamom vereren boven de Heer! De oorzaak van al het kwaad binnen ons aards bestaan. Mijn Bijbelkennis is zeer gering en mijn kennis komt niet uit de dogmatiek (die veelal op verschillende manieren geïnterpreteerd, o.a. eigenbelang, fundamentalistisch, ortodox, extreem, enz.) toch uit mijn kinderlijke eenvoud kom ik vaak tot de meest duidelijk wat universeler inzicht. Het Chritelijk geloof overstijgt zelfs, naar mijn bescheiden mening, de meeste dogmatische benaderingen.

    21 februari 2019
  2. Gelland

    Ik lijd aan PTSS en zware depressies. Van kinds af aan al veel teveel gezien en meegemaakt. Natuurlijk zit er trauma bij waar niemand iets aan had kunnen doen. Maar veel trauma is toch veroorzaakt door de omgang met mensen. Dat doet ongelofelijk veel pijn. Wanneer je als kind al getraumatiseerd bent schijnt dat als een rode draad door je leven te lopen. Een soort zwaan kleef aan.Nu sta ik voor een radicale keuze om toch mijn hele leven om te gaan gooien en ergens anders overnieuw te beginnen zodat ik ook de rust krijg te ‘herstellen. Zover er ook maar van herstel sprake kan zijn. Maar God is altijd als een barmhartige vader bij mij aanwezig geweest en zijn Zoon zie ik als mijn beste vriend die altijd met me gaat. Ik heb God nog nooit iets kwalijk genomen. Ook nu niet. Nu iedere dag een zwaar gevecht is en een strijd die je je ergste vijand niet gunt. Die je niemand gunt. Al voel ik nu zijn aanwezigheid niet, Ik weet dat Hij er is. Ik weet dat Hij bij ieder mens in hun lijden aanwezig is en dat hij huilt om waar mensen naar elkaar toe in staat zijn.

    21 februari 2019
  3. Marijke

    Omdat de er één is die alles kapot wil maken.Die was er al voor de aarde er was. Hij verzocht Jezus in de woestijn. Door de liefde van God te kennen kan je het volhouden.Dat verzacht de pijn althans bij mij.

    22 februari 2019
  4. Jan Hielema

    Ondanks alles wat er aan mijn gezondheid mankeert, heb ik nog nooit aan God gevraagd, “WAAROM”. God wil het lijden niet. Hij is er wel bij, hij draagt me en bemoedigt me.

    2 maart 2019
  5. Sipke Huizinga

    God is liefde en liefde laat zich zien tussen mensen. God is voor mij geen grote tovenaar die het lijden in de wereld uitdeelt of stopt.
    Er is een totaal ander verband tussen God is liefde en het lijden: waar lijden is, kunnen we onze (onbaatzuchtige) liefde voor elkaar goed laten zien. Daar is God.

    9 maart 2019

Reacties zijn gesloten.