Waarom je vooral nu moet blijven ZOEN-EN*!

Waarom je vooral nu moet blijven ZOEN-EN*!

29 april 2020 1

In november heb ik een blog geschreven over blijven ZOEN-en tijdens een verbouwing. Maar nu ten tijde van Corona benadruk ik het nog maar eens: Blijf vooral ZOEN-en en niet alleen met je partner maar ook met je kinderen!

24/7 bij elkaar op de lip

We moeten van de overheid vooral thuiswerken. En dan doen we dat natuurlijk. Gezondheid gaat boven alles! Wat ik miste vanuit de overheid waren praktische tips. Hoe pak je het nu aan tijdens de lockdown periode?

Anderhalve meter afstand houden

Waarschijnlijk hebben wij hetzelfde gedaan als de rest van Nederland. Dus afstand houden en kijken waar het schip strandt. We hadden geen vooropgesteld plan gemaakt. Bijvoorbeeld over wie wanneer werkt, wie helpt de kinderen met school, hoe de klusjes in huis aanpakken etcetera. We hielden eigenlijk anderhalve meter afstand tot elkaar. We hadden geen plan maar wel veel verwachtingen van wat de anderen zou gaan doen. En je raadt het al: Dat leverde irritatie en spanning op.

ZOEN-en werkt!

We hadden natuurlijk moeten beginnen met zoenen. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk en dan minimaal 16 seconden. Want dan komt het stofje oxytocine vrij, wat een fijn verbindend gevoel geeft.  Maar zoenen staat ook voor Zacht voor elkaars verschil, Open en Eerlijk en bovenal Nieuwsgierig. Hiermee voer je het gesprek op een mooie manier. Bij ons werkte dit. Uitspreken hoe je het ziet, hoe gaan we het aanpakken en wie doet wat?

Deze zoen-methode helpt ook goed bij het voeren van geloofsgesprekken met je kinderen (allen figuurlijk). Tuurlijk denk je wel eens verschillend over verschillende zaken met betrekking tot geloof, kerk, bidden of Bijbellezen. Maar als je dat zoenend doet, levert het mooie gesprekken op!

Mijn advies

Wat er ook gebeurt, blijf altijd zoenen. Juist nu!

Hoe ZOEN jij thuis? 

 

 

*De ZOEN-techniek is bedacht door Jeroen Stek

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga
Een reactie op “Waarom je vooral nu moet blijven ZOEN-EN*!
  1. Alfred

    16 seconden zoenen? 2 seconden is genoeg.

    29 april 2020

Reacties zijn gesloten.