Waarom jezelf zijn zo belangrijk is [+ video]

Waarom jezelf zijn zo belangrijk is [+ video]

30 juli 2022 1

Ieder mens is uniek, dat weten we en dat maakt de wereld zo mooi. Maar er kan ook veel druk zijn om die eigenheid op te geven. Kinderen die gepest worden omdat ze anders zijn dan de rest is een bekend voorbeeld. Maar ook voor volwassenen ligt die druk er. Bijvoorbeeld de verwachting om carrière te maken, succesvol te zijn, veel te verdienen. Maar past dat eigenlijk wel bij je? Je wilt meedoen en tegelijkertijd jezelf zijn. Hoe kan je je eigenheid behouden én samen met anderen zijn?

Wonderlijk genoeg zijn de mensen die voluit zichzelf durven zijn vaak de mensen die ook veel bewondering krijgen. Ik hoorde laatst van een arts die zijn werk niet meer leuk vond en ervoor koos om verpleegkundige te worden, zodat hij meer met mensen zou werken. Daar is moed voor nodig. Hij verdiende minder, had een mindere positie, hij moest nu zelfs goedkeuring vragen voor handelingen aan mensen die zijn vroegere functie bekleden. Maar het leverde hem wel voldoening en geluk op. 

Tegenwicht bieden

Je eigenheid behouden kan ook betekenen dat je tegenwicht moet bieden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Beroemde kunstenaars hadden daar bijvoorbeeld last van: de schilder Van Gogh werd niet begrepen en de muziek van Stravinksy leidde in Parijs tot een rel.

Moed

Echt jezelf durven zijn vereist moed, vraagt je om een stap te zetten. Dat kan soms moeilijk zijn en het vraagt iets van je. Maar als je dat aandurft, dan kom je tot je bestemming en doe je waar je voor geroepen bent. Jezelf durven zijn, je uiten door je kleding, je interesses, je mening én die te durven delen. Daar wordt de wereld een stuk kleurrijker van. En jij een stuk gelukkiger.

Durf jij jezelf te zijn? Hoe doe je dat?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Waarom jezelf zijn zo belangrijk is [+ video]
  1. Marijke

    Hier dacht ik aan bij jouw vraag deze kinderen waren onbezorgd zich zelf. Ze tuurden door het winkelraam van museum winkeltje Mak. Het is in een oud pandje ongeveer 1850. Zie ze nog voor mij.

    1850

    Twee kinderneuzen
    drukten tegen vensterglas,
    ruiken niet gegund.
    Vier olijke kinderogen
    tuurden nieuwsgierig binnen,
    dáár leek interessant!
    Mochten we maar naar
    binnen pap en mam gevraagd,
    joepie het mag echt.
    Feest kon beginnen
    huppelend de winkel in,
    een kelder, oh kijk.
    Broertje en zusje
    keken echt hun ogen uit,
    zo´n huisje zo klein.
    Bedstee met deuren
    hoe moet je daarin slapen?
    wel leuk zo´n slaap-kast.
    En nu naar buiten
    Pap, mam en zusje gehaald
    een enthousiast gezin.
    We komen zeker
    weer eens kijken allemaal
    Dag tot de volgende……

    16 maart 2019

Reacties zijn gesloten.