Waarom moet je altijd veranderen (en moet dat wel)?
‘Dit wordt jouw jaar!’ ‘Pak die kansen!’ ’Stap uit je comfortzone!’ Dit soort motiverende teksten komen nogal eens voorbij op sociale media. Maar waarom moeten we altijd veranderen en verbeteren?
Vooral aan het begin van een nieuw jaar duiken ze overal op: boodschappen die je willen aanzetten om het vanaf nu anders te gaan doen. In de vorm van (zelfhulp)boeken, of via quotes of filmpjes die online gepost worden, word je aangemoedigd (of opgejut) om je leven(sstijl) te veranderen.
Soms is verandering nu eenmaal goed
En dat is niet zo gek, want zo’n moment biedt natuurlijk kansen. Het kan heel goed zijn af en toe eens stil te staan en je leven onder de loep te leggen. Waar wil je je in ontwikkelen? Waar wil je juist mee stoppen? Als je eenmaal weer in de dagelijkse stroom zit, kom je nu eenmaal niet altijd tot zulke reflecties. Soms is verandering nu eenmaal goed. Of hard nodig. En soms heb je, als je eerlijk bent, ook best een schop onder je kont nodig.
Het is nu niet goed genoeg
Maar… vaak is de onderliggende boodschap achter al die quotes en boeken: het is nu níet goed (genoeg). En dat is een addertje onder het gras, en niet zo’n kleintje ook. Er is namelijk maar heel weinig nodig om ontevreden te worden. Over jezelf, je gewicht, je status op de maatschappelijke ladder, je vriendschappen en ga zo maar door. Terwijl het heel wat meer moeite kost om tevreden te zijn met precies zoals het nu is. Met die pondjes teveel, de doelen die je vorig jaar had gesteld, maar waar weer niks van terecht is gekomen, of dat ploeteren in relaties…
Een beetje ongelukkig zijn
Maar met een beetje ongelukkig zijn op z’n tijd is helemaal niks mis, verkondigt psychiater Dirk De Wachter al een poosje met verve. Het hoeft niet allemaal top, leuk of geslaagd te zijn in het leven. Levenskunst zit meer in het leren omgaan met minder, of met teleurstellingen, dan in het alsmaar beter en meer. Of zoals de schrijver Henri Nouwen ook zo treffend verwoordde: Het gaat om de weg naar beneden (downward mobility) in plaats van de weg omhoog. Dat is nog eens een verfrissende boodschap in deze tijd!
Heb je het gevoel dat je moet veranderen? Probeer dan eens bij jezelf na te gaan welk gevoel eronder ligt. Is het een knagend gevoel van ontevredenheid of is het een positieve uitnodiging om het eens anders te gaan doen?