Waarom niet oordelen goed is voor een mens

Waarom niet oordelen goed is voor een mens

3 augustus 2020 1

‘You seriously have no idea what people are dealing with in their personal life so just be nice, it’s that simple.’ Op het terras, op het strand of in de speeltuin: mensen kijken doen we maar al te graag. Erover oordelen ook. Terwijl inmiddels toch wel duidelijk is dat dat niet altijd goed is. Wat nou als we een dag niet zouden oordelen? 

Ik was op vakantie in Zeeland. Daar zag ik opa en oma op de fiets. Oma wijst pinnig de weg en opa volgt gedwee. Verderop zag ik jonge ouders met hun kroost. Zeulend met een bolderkar op de steile helling over het duin, richting strand. De jongste is het nu al beu en zet het op een krijsen. De moeder kijkt paniekerig en tegelijk verontschuldigend om zich heen. Meteen daarna scheren een stel luidruchtige pubers op de fiets rakelings langs de overstekende mensen. Ze lijken overal lak aan te hebben. 

Wat weet ik er nu van

Wie gaat er als eerste door de nauwe entree van het terras? Er zijn mensen die zo gehaast zijn dat ze nauwelijks omkijken en recht op hun doel afstevenen. Zonder rekening te houden met anderen die al staan te wachten. Herken je dit? Als ik mezelf na ga, dan betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik al snel een oordeel klaar heb. Niet alleen over hoe mensen er uit zien, maar ook hoe ze lopen en zich gedragen. Ik hoor mezelf denken:
‘Opa zit aardig onder de plak.’
‘Nou moeder, pak die kinderen eens aan.’
‘Een stel onopgevoede en brutale pubers!’
‘Hallo, houd je eens aan de regels!’

Ik vind het leuk om een verhaal te bedenken achter de interactie tussen mensen. ‘Die barman lijkt me de eigenaar van deze strandtent. En dan zal die serveerster zijn vriendin zijn. En die serveerster op leeftijd? Dat is vast z’n schoonmoeder!’ Later als ik een praatje aanknoop met de serveerster blijkt het allemaal iets anders in elkaar te zitten dan ik bedacht had. Maar geldt dit dan ook niet voor die mensen die ik vanaf mijn zitplaats op het terras observeer? Wat weet ik nou eigenlijk van hen? En waarom vel ik dan zo snel een oordeel over hen?

Kleine moeite

Ik heb me voorgenomen om eens verder te kijken dan mijn neus lang is. Want je weet nooit wat deze mede-mens meemaakt in zijn of haar leven. Welk verhaal schuilt er werkelijk achter dat wat je op het eerste oog ziet?  De mensen die zomaar langs de rij wachtenden gehaast het terras opkwamen maakten ruimte voor hun gehandicapte zoon. Het is dus zo simpel: oordeel niet over de mensen die je tegenkomt.

Iets minder oordelen kan toch wel? Dat is een kleine moeite, met een groot effect!

 

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
Een reactie op “Waarom niet oordelen goed is voor een mens
  1. Anoniem

    Je fantasie gebruiken is ok, VERoordelen niet

    3 augustus 2020

Reacties zijn gesloten.