Waarom op adem komen zo belangrijk is (+ oefeningen)

Waarom op adem komen zo belangrijk is (+ oefeningen)

25 augustus 2020 0

Mijn geboorte liep niet helemaal zoals het moest. Ik werd geboren met de navelstreng nog om mijn hals en die mij verstikte. Ik kwam als een soort blauwe Smurf ter wereld en ik moest directe beademd worden. Het was een beetje een valse start. 

Onze adem of het gebrek daaraan is voor mensen ontzettend belangrijk. Ik weet nog dat ik voor de klas stond en ik moest naar een klaslokaal met 25 tot 30 superdrukke pubers. Dan liep ik door volle gang met kinderen die aan het gillen en aan het duwen waren om bij mijn lokaal te komen. Ik kon bijna geen adem halen door de stress, door de drukte of door de prikkels. En dan moest ik nog een uur voor de klas gaan staan. Diep ademhalen was dan echt een soort levenskunst om überhaupt te kunnen overleven in onderwijs. 

Rustig ademen

Elke dag halen we ongeveer 26000 keer adem en dat schijnt ongeveer 14000 liter lucht per dag te zijn. Wanneer we rustig ademhalen dan kunnen we vier tot zes keer per minuut inademen. Maar normaal gesproken loopt het bij ons mensen op tot 16 tot 20 keer per minuut. Als we rustig vanuit onze buiten adem halen, dan geeft ons dat 99% van de energie die in ons leven nodig hebben. Maar als we gestrest zijn of druk of boos of het leven zit ons tegen, dan gaan we vanuit onze borst of zelfs vanuit onze schouders ademhalen en gebruiken we maar heel weinig energie. 

Scheppingsverhaal

In een scheppingsverhaal wordt de Adem van God ook wel de ‘Ruach’ genoemd. Het is het proces waarbij God de mensen schept vanuit het stof waar ze uit zijn gemaakt. Het woord ‘Adam’ komt dan ook van ‘Adama’ (grond). Adam is een stoffelijke gemaakt van de grond de Adama, waaruit hij voortkomt. 

Kwetsbare mensen

Dit betekent dat we eigenlijk kwetsbare mensen zijn. We zijn van stof gemaakt en tot stof zullen we ook weer  terugkeren. Ons leven is en ook vaak vol van moeheid,  ziekte en dood. Alsof we inderdaad gemaakt zijn om maar even als mensen rond te lopen. Maar al gauw terug te worden getrokken naar de stof waar we uit zijn voortgekomen. 

De naam van God

De Joodse Rabbijnen zeggen dat we God elke keer opnieuw inademen van onze eerste adem tot onze laatste.  De naam van God is in het Hebreeuws “JHWH”. Dit spreek je in medeklinkers uit als “Jod, Hee, Waa, Hee”. Wanneer je dat heel langzaam doet, dan kun je de Jod uitademen, de Hee inademen, de Waa uitademen en de Hee weer inademen. Onze adem wordt zo het uitspreken van de naam van God. 

Oefening

De adem van God kan een soort metafoor zijn voor alles wat God al gegeven heeft. We kunnen ook oefeningen doen waarbij we de het ritme van God zien in het hele leven. Ontdek dat het leven vol is van Gods adem. In creativiteit en kunst, in de liefde die we geven en ontvangen, in de het voedsel wat de aarde geeft en wat wij klaar kunnen maken, en in onze relaties met anderen.

Je kunt heel letterlijk oefenen met je adem. Haal diep adem vanuit je buik en adem rustig weer uit. Zie dit als een gebed waarbij je de naam van God hebt uitgesproken bij elke twee keer ademhalen.

Egbert Oppenhuizen heeft me ooit laten zien dat je elke dag kunt bidden door je ene hand geopend met je handpalm naar boven open te houden in een ontvangende houding. En je andere hand met de rug van de hand naar boven als een zegenende of een gevende houding. Dit kun je oefenen door onderstaande oefeningen van Reisgenoten.

Deze blog is geschreven door Johan ter Beek, specialist bij de Protestantse Kerk Nederland en één van de initiatiefnemers van Reisgenoten

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl