Waarom Pasen en Kerst niet zonder elkaar kunnen
Met Pasen gedenken we het sterven van Jezus en Zijn opstaan uit de dood. Het wonderlijke daaraan is vooral zichtbaar als je terugkijkt naar Kerst. Naar het wonderlijke kind, de Zoon van God, die geboren werd. Als Jezus een gewone, doorsnee Joodse man was geweest, zonder het verhaal van zijn weinig koninklijke geboorte in de stal, had Pasen een groot deel van zijn kracht gemist.
Na de geboorte van Jezus kwamen er wijze mannen op bezoek met geschenken. Één van die geschenken was mirre. Mirre is een olie met een bittere geur. We kennen deze olie eigenlijk niet meer zo goed. Het wordt niet veel meer gebruikt. Maar in de tijd van Jezus’ geboorte was mirre een bekende olie en hij had ook een diepe betekenis. Mirre werd gebruikt voor de verzorging, de balseming van de doden. Moet je voorstellen: Maria, kersverse moeder, krijgt voor haar bijzondere zoon olie om hem na zijn dood te kunnen verzorgen. Als ik daarover nadenk, krijg ik een beetje kippenvel. Het is alsof je er bij de geboorte van je lieve baby’tje een grafkist bij krijgt. Of een gereserveerde plek op de begraafplaats.
De belofte
Ik kan me voorstellen dat dat voor Maria even slikken was. De toekomst van haar zoon had ze vast anders gedroomd, toen ze dat lieve baby’tje in haar armen hielt. Toch staat die mirre ook voor de grote taak die Jezus voor zich had, al vanaf dat hij geboren werd. Een belofte, een verdrietige belofte, vanwege Zijn dood, maar ook een belofte vol hoop! Omdat Zijn dood een offer zou zijn, een offer voor ons. Daar staat de wierook voor, het tweede cadeau. De belofte van een offer. En er was een belofte van een mooie toekomst, omdat Jezus koning worden zou, na Zijn dood en hemelvaart. Het goud, staat daarvoor symbool, het derde cadeau.
Als jongvolwassene mocht ik ooit een kerstspel regisseren in de kerk van mijn ouders. Het klassieke kerstverhaal werd gespeeld door allerlei kinderen uit de kerk. Daarna ging het spel verder, een groep volwassenen speelde het paasverhaal uit. Ik vond het een prachtige vorm, want Kerst heeft vooral betekenis in het licht van Pasen. En Pasen wordt altijd voorafgegaan door Kerst.
Zo zijn Kerst en Pasen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het wonder van de geboorte, gaat over in het wonder van het leven. En na de dood, het wonder van nieuw leven. Niet alleen voor Jezus, maar ook voor ons.
Annette
Mooi geschreven Geesje, verrassend ook dat je die drie dingen noemt en uitlegt waar mirre, wierook en goud voor staan. Pasen, een hoopvol feest!
30 maart 2021