Waarom spullen lenen heel belangrijk is!

Waarom spullen lenen heel belangrijk is!

30 september 2020 0

In het kader van ons duurzamer leven, dus minder plastic afval produceren en consuminderen, schrijf ik deze keer een blog over spullen lenen. Want ben jij je bewust van de impact die het maar kopen van allerhande spullen heeft op het klimaat? Dit kan anders, ik laat je graag zien hoe je dat doet door spullen te lenen in plaats van ze zelf te kopen. 

Is spullen lenen duurzaam?

Ja, want alles wat je zelf niet koopt, hoeft ook niet gemaakt te worden. Spullen laten fabriceren is bijna nooit duurzaam. Denk aan de grondstoffen die nodig zijn, het productieproces, het vervoer naar de winkel en uiteindelijk naar jouw huis. Daarnaast gebruik je heel veel spullen ook niet dagelijks of structureel. Ik geef je een paar voorbeelden.

Goedkoop iets aanschaffen bij de Action of toch lenen?

Om oefeningen te doen in verband met een blessure had ik een dumbell (gewicht) nodig. Ik maakte de afweging of ik een nieuw exemplaar zou gaan aanschaffen. Ik kwam tot de conclusie dat ik het niet moest doen, want ik gebruik het maar tijdelijk en vervolgens ligt de dumbell ongebruikt in de kast. Geld is in deze geen argument voor mij. Binnen vijf minuten had ik het alsnog geregeld. Een oproepje op Facebook was zo geschreven en iemand uit mijn buurt reageerde.

Een hoge ladder kopen of lenen?

Zelf hebben we een ladder maar hiermee kunnen we niet bij de nok van ons huis komen. Toen we de boeidelen van ons huis wilden verven, hadden we een dilemma. Gaan we een hoge ladder kopen, huren of lenen? Vrienden van ons hebben wel een dergelijke ladder. Wij  hebben ervoor gekozen om hun ladder een weekend te lenen.

Bij lenen hoort ook uitlenen.

Wij hebben een telescopische boomzaag waarmee je vanaf de grond takken van de boom kan snoeien. Deze gebruiken we vaak, we hebben namelijk veel bomen in de tuin. Echter deze boomzaag lenen we ook geregeld uit. Vaak hoef je een boom maar een keer per jaar of soms een keer per twee jaar te snoeien.

De bonus van lenen en uitlenen.

Dat zijn in de eerste plaats de contactmomenten. Je ziet en spreekt elkaar. Ook versterkt het de relatie, zo hebben wij gemerkt. Wij kunnen het dus iedereen aanraden. Daarnaast past het ook heel goed in een christelijke levensstijl. In Handelingen 2:44-45 lees je: “De gelovigen deelden ook alles met elkaar. Zij verkochten hun huizen en andere eigendommen en het geld gaven zijn aan mensen die het nodig hadden”.

Mind you, We zijn nog niet zover dat we alles kunnen en/of willen delen, maar het (uit)lenen van spullen is zeker een goed begin!

En jij, leen jij vaak spullen? Of wil je liever zelf alles kopen/hebben?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga