Waarom vasten als alles al zoveel minder is?

Waarom vasten als alles al zoveel minder is?

17 februari 2021 1

Op ‘Aswoensdag’ (de woensdag na carnaval, voor de liefhebbers) begint de vastentijd. Veertig dagen tot Pasen vormen een periode van bezinning en soberheid. Tijd om stil te staan bij wat echt belangrijk voor je is. Dat doe je door iets anders te laten. Vaak iets wat leuk is of afleiding geeft. Maar er is al zo weinig leuks te beleven in deze coronatijd. Zou je wat je nog aan leuke dingen kunt doen ook nog moeten laten om zo nodig te gaan vasten? Wat kan vasten toevoegen aan je leven, als er al zoveel minder is?

Niet meer snoepen en geen alcohol meer drinken zijn de bekendste vormen van vasten. Maar je zou ook kunnen denken aan minder tv kijken, bijvoorbeeld niet overdag. Je zou je telefoon ’s avonds uit kunnen, of zelfs veertig dagen helemaal niets meer doen met sociale media. Je zou geen kleren kunnen kopen en ga zo maar door.

Kaal

Maar als het leven al zo kaal is, dan heb je die dingen toch juist nodig om je een beetje beter te voelen, afleiding te hebben en om contact te houden met anderen die je nergens meer kunt tegenkomen? Toch biedt vasten juist kansen in deze karige tijd. Kansen op ‘meer’ in plaats van op ‘minder’.

Ontregeld

Deze tijd vermindert immers niet alleen maar alle leuke dingen. Deze tijd ontregelt ons ook. Veel dingen die we gewoon zijn te doen kunnen allang niet meer. En ondertussen houden we alle ballen in de lucht, met of zonder thuisonderwijs, wel of geen BSO, wel of niet thuis kunnen werken, zorg voor ouders en mensen om ons heen. We houden onszelf aan de gang. Hoe houd je dat vol? Vasten kan je daarbij helpen.

Ruimte

Bij vasten ontzeg je jezelf inderdaad dingen die je graag doet. Daarmee creëer je ruimte voor wat anders. Denk maar aan een tv die het een avond niet doet of een telefoon die stuk is; dan heb je ook ruimte om iets anders te doen. Ruimte waarvoor dan? Je kunt zo weinig nu. Dat is waar. Tegelijkertijd heb je zelf al ervaren dat je andere dingen bent gaan doen in het afgelopen jaar. Misschien ben je meer gaan wandelen en heb je ontdekt hoe mooi de omgeving is, of de wisseling van de seizoenen. Wat heb jij ontdekt? Wat ben je meer gaan doen, of is zelfs een hobby geworden?

Belangrijk

Bij vasten ontzeg je jezelf iets om ruimte te maken voor dingen die je belangrijk vindt. Je kunt dan stilstaan bij waar jij in je leven voor staat of waar je in gelooft. Door te lezen, stil te zijn, te wandelen, muziek te luisteren of te bidden. Je kunt ook iets doen: iemand helpen of je inzetten voor een goed doel. Minder van het één geeft ruimte voor iets anders. In het bijzonder ruimte voor de Ander en voor een ander.

Blik verruimt

Zo verbreedt je leven zich weer wat door te vasten. In coronatijd zijn we zo op onszelf aangewezen geraakt dat we soms bijna in onszelf opgesloten dreigen te raken. Vasten kan je helpen om te zien wat er nog meer is. Meer dan wat we nu allemaal (kunnen) doen, maar ook meer dan deze tijd, en meer dan onze eigen zorgen. Meer om voor te leven. Meer om van te leven. Even terug naar de bron: waar ging het ook alweer om.

Proberen?

Wil je het eens proberen? Kijk eens bij de Vastenactie van Kerk in Actie. De veertigdagenkalender van Petrus helpt je daarin op weg. Die kun je ook online volgen. In deze veertigdagenkalender lees je elke dag iets om over na te denken. ‘Ik ben er voor jou’ is het thema. Dat is de naam van God, onze opdracht voor een ander, en ook een bemoediging tijdens het vasten: je hoeft het niet alleen te doen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Waarom vasten als alles al zoveel minder is?
 1. Marij-ke

  Vasten. Mateüs6. Dit hoofdstuk heb menig keertje met aandacht gelezen. En mijn naam ingevuld. Het heeft mijn BLIK verruimd.
  EEN KLAPROOS ZO TEER
  Een klaproos, zo teer-
  Gelijk vol vuur,
  zo vol levensvreugd!
  Ontroerd tot diep.
  Het binnenste hart.
  Rood tussen koren-
  bloemen blauw.
  Halmen in de wind,
  oogsten verwondering.
  Schepper door schepping
  ons getoond.
  MBvD. 16-6-2017

  18 februari 2021

Reacties zijn gesloten.