Waarom vasten mensen?

Waarom vasten mensen?

3 maart 2022 0

De weken voor Pasen heten in het christendom de ‘veertigdagentijd‘. Het is een tijd waarin veel mensen vasten. Ze doen, eten of drinken iets niet, bijvoorbeeld alcohol of suiker. Waarom doen mensen dat eigenlijk? Waarom vasten? Wat is de gedachte erachter en waarom is dat christelijk?

Het begint bij het verhaal dat Jezus veertig dagen de woestijn in gaat. Dat doet hij voordat hij aan zijn verkondiging begint. Het is zelfs de Geest van God die hem de woestijn in drijft. Jezus wordt daarbij op de proef gesteld door Satan, zo vertelt het verhaal (Marcus 1: 12-15). Dit moet Jezus eerst doen, pas daarna volgen zijn andere daden.

De waarde van vasten

Wat is de waarde daarvan? Waarom die confrontatie met het duister? Enige tijd geleden was er op TV het programma ‘Kamp van Koningsbrugge.’ Dagen achter elkaar ging een groep mensen tot het uiterste. Fysiek en mentaal werden ze getest. Ze leerden zichzelf kennen en de vier winnaars hadden een geweldige prestatie geleverd. Het was moeilijk, maar ze kwamen er als betere mensen uit.

Jezus volgen door te vasten

Vaak zijn het de uitdagingen die mensen sterker maken. In de ‘wildernis’, word je als mens gevormd. Als je iets overwint dan groei je. Je gaat de confrontatie aan met wat niet goed voor je is, met ‘machten’ die over je willen heersen en je leert die te overwinnen. Vasten oefent dat in het klein. Jezus als Zoon van God moest Satan overwinnen voordat hij het Koninkrijk van God ging verkondigen. Zo gaat het ook met het geloof. Als je Jezus wilt volgen, dan is dat ook een spirituele weg die je mag gaan. De confrontatie met de moeilijke en uitdagende kanten van het leven hoort daarbij.

Vasten als confrontatie

Dat is het idee van vasten. Op een veel kleinere manier test je jezelf. Je neemt iets niet waarvan je weet dat het niet goed voor je is, bijvoorbeeld geen suiker, alcohol, of sociale media. Of je doet juist iets wel, waarvan je weet dat het wel goed voor je is, maar dat je te weinig doet, bijvoorbeeld sporten. Het is in het klein, maar je gaat de confrontatie aan met iets waarvan je weet dat het nodig is. Ook dat is Jezus volgen, ook dat is geloven.

Heb jij wel eens gevast? Is er iets waar jij de confrontatie mee aan moet gaan?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard