Waarom zou je geloven?

Waarom zou je geloven?

27 juni 2021 2

Geloven is voor veel mensen niet vanzelfsprekend.  Het wordt vaak geassocieerd met een gebrek aan zelf nadenken of gezien als iets irrationeels. Je kunt toch prima leven zonder geloof en niet-gelovige mensen zijn toch ook goed? Dus: waarom zou je geloven?

Het maakt uit waar je je op richt in je leven. Er zijn zoveel zaken die je aandacht vragen. Zoveel dingen die zich voordoen als het hoogst haalbare. Bijvoorbeeld reclames die je willen laten geloven dat hun product je gelukkig maakt. Of beelden van social media die je een ideaalbeeld voorhouden van andere mensen dat het ware geluk zou moeten voorstellen. Kortom: de hele dag door wordt je aandacht getrokken door zaken die niet het allerhoogste doel zijn, maar doen alsof ze dat zijn.

Geloven is richting kiezen

Je kunt niet door het leven gaan zonder doel. Als je dat niet doet dan heb je geen richting en kun je dus ook niet vooruit komen. Dus als je nu toch een doel moet kiezen, waarom dan niet kiezen voor het allerhoogste? Waarom niet kiezen voor ‘de’ Allerhoogste? God is het grote ideaalbeeld, het hoogst haalbare. “God is liefde”, zei de schrijver van 1 Johannes daarover. Hij kon dat zeggen, omdat hij had gezien dat voor Jezus liefde het belangrijkste is. Dat gebeurt immers als je voor het hoogste kiest: je probeert te leven zoals Jezus dat heeft gedaan. In hem wordt dat grote ideaal van Gods liefde zichtbaar.

Je gelooft in het allerhoogste

Als je gelooft zeg je eigenlijk: Jezus mijn voorbeeld van hoe ik als mens wil zijn en dat voorbeeld wil ik volgen. Doordat je je richt op Jezus als voorbeeld, als het allerhoogste, wil je je ook zo gaan gedragen. Waar je je op richt, daar ga je immers op lijken. Daarom zorgen christenen vaak voor anderen, geven ze aan de armen en waarderen ze het leven zo, omdat ze Jezus als hoogste ideaal aanbidden. Niet je land of volk, ook niet het redden van ‘de onderdrukte’ of ‘revolutie’ als hoogste waarde, maar God als hoogste dat je aanbidt. Het goede doen volgt daaruit. Dat is Jezus volgen. Waarom zou je geloven? Omdat je je wilt richten op het Allerhoogste.

Wat betekent geloven voor jou? Hoe geef jij je geloof inhoud? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
2 reacties op “Waarom zou je geloven?
 1. Sipke Huizinga

  De God, waar ik in geloof, is voor mij de krachtbron, die mij energie en inspiratie geeft. Deze God geeft ook hoop: het blijkt dat je toch altijd weer iets verder kunt komen of meer kunt bereiken als jijzelf had gedacht. De bijbelverhalen van Petrus, die toch uit de boot durfde te stappen en van Jezus die zelfs tot over de dood heen kan reiken, geven aan dat je met God verder komt. Maar je moet wel zelf deze stap zetten, daar is moed en energie voor nodig en om dit te verzamelen heb ik de krachtbron “God” nodig

  29 juni 2021
 2. Marij-ke

  Wat betekent geloven voor mij. Ik kan het eigenlijk niet echt uitleggen, maar het is iets wat diep in mij zit. Het geeft mij zicht op wat werkelijk telt je leert als het ware kunst van kitsch onderscheiden. Net als Jezus in de woestijn daar denk ik de laatste tijd nogal eens aan. Het is niet makkelijk maar als je het hebt ontdekt en ontvangen ervaar je een helpende hand een steuntje in je rug wat er ook gebeurt. Je voelt een arm om je heen zomaar op een onverwacht moment zomaar in je tuin.

  Urtica Atalanta 19-9-2020.

  ONTMOETING
  Zo prachtig teer doorschijnend zat jij daar,
  neergestreken op nerf doortrokken eikenblad.
  Twee eenheid getekende gevleugelde pracht, zonnewarmte doortrok je koud ontpopt lijf. Oog aanschouwelijk vol verwondering, doorschijnend in gevangen lens.
  Glanzend ragfijn zacht kleurrijk,
  lonkend naar ver volmaakt…
  EINDER.
  MBvD 13-2-2021

  30 juni 2021

Reacties zijn gesloten.