Waarom zou je op vakantie gaan?

Waarom zou je op vakantie gaan?

26 augustus 2020 1

Ik vind het lastig. Iedereen om ons heen gaat om vakantie. Voor mij voelt dat niet goed en verstandig. Toch zette het mij wel aan het denken. In het tijdschrift Psychologie las ik zeven redenen om op vakantie te gaan. Maar moet je hiervoor beslist weg of kan dat ook thuis? Ik zocht het uit. 

1. Op reis gaan geeft rust

Los van werk, even geen wekker of andere verplichtingen. Dit losweken lukt ons ook thuis, zonder weg te gaan. Onze laptops en telefoons legden we aan de kant. En we creëren een ander ritme. Lekker veel buiten zitten, genieten van de fluitende vogeltjes…. Kortom; hiervoor hoeven wij niet weg.

2. Buitenlucht is gezond

Vakantie staat voor mij synoniem aan veel buiten zijn. Op de camping leef je buiten. Maar ook bij de thuisvakantie kan dit prima. Buiten ontbijten, koffiedrinken, lunchen, een goed boek lezen. Het kan en lukt allemaal. Ook hiervoor hoeven wij dus niet weg.

3. Lekker je eigen leven bepalen

Relaxte dagen, een plan voor de dag maken. Wat gaan we doen, wat eten we vandaag, wie gaat mee? De standaardvragen op een vakantiedag. En ja hoor; ook dit kunnen we prima thuis doen.

4. Tijd voor een goed gesprek

In plaats van de hele avond voor een scherm te zitten, is vakantie bij uitstek het moment om gezellig spelletjes met elkaar te doen en goede gesprekken te voeren. Een drankje, wat lekkers, kaarsjes aan. De sfeer die voor mij bij een vakantieavond past. Maar ook hiervoor hoeven wij niet weg.

5. Even iemand anders zijn

Even een andere rol pakken. Door ons normale leven af te leggen. Er lekker op uit te trekken. Dit lukt ons ook prima! Hiervoor hoeven wij dus ook niet naar de camping!

6. Je eigenwaarde opkrikken en 7. Meer zelfkennis

Met deze laatste twee redenen heb ik helemaal niets. Het maakt mij niet uit wat anderen vinden van wat wij doen. Gezien worden als wereldreiziger, avonturier… of wat dan ook. Ook het opdoen van meer zelfkennis vind ik niet specifiek bij vakantie horen. Dat is een continue proces voor mij. Dus ook hiervoor hoeven we niet op vakantie.

Ik ben er wel uit: Voor ons geldt dus dat wij voor bovenstaande redenen niet op vakantie of naar een camping hoeven. Wij blijven dus lekker thuis dit jaar. Maar ik ben heel benieuwd naar jou.

Waarom ga jij op vakantie? Gelden alle genoemde redenen voor jou? Of een paar?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga
Een reactie op “Waarom zou je op vakantie gaan?
  1. Mar

    Wij zijn ook thuis en als bijkomend voordeel het geld voor het verblijf dat we al hadden betaald is naar Beiroet gegaan en ik heb nog kleding gekocht voor een kraamkliniek in Afrika. Tevens steunen wij af en toe een restaurantje in de thuisomgeving en genieten van hun lekkere eten. Het is hier heel druk geweest met toerisme en nu kunnen wij nog even genieten van de mooie omgeving.

    27 augustus 2020

Reacties zijn gesloten.