Wanneer je op vakantie liever naar huis wil

Wanneer je op vakantie liever naar huis wil

7 augustus 2020 0

Lekker weer, palmbomen en elke dag je slippers aan. Voor veel mensen kan een vakantie niet lang genoeg duren. Voor Sandra is vakantie soms best moeilijk, omdat ze thuis mist. Ze beschrijft hieronder haar ervaringen.

Als kind was het voor mij een ramp om te gaan logeren. Als ik werd weggebracht door m’n ouders naar een oom en tante kreeg ik in de auto al een knoop in m’n maag. Waarom wilde ik elk jaar toch weer gaan logeren? Nou hierom: de nichtjes waren prima speelkameraadjes. M’n oom en tante waren lieve mensen. Het was er gezellig én ik had er heel lang naar uitgekeken. Geen enkele reden dus die verklaarde waarom het elke keer toch mis ging. Overdag was er genoeg afleiding. Maar het moment waarop ik zou moeten gaan slapen werd telkens een breekpunt. En ik was geen angstig en onzeker kind.

Knoop in mijn maag

Nu ben ik volwassen. En ik durf het bijna niet te zeggen…. maar nog steeds kan dat gevoel ineens de kop opsteken. Ik heb een tijdje in een andere woonplaats gewoond. Ik had een leuke baan op een geweldige school. ’s Avonds kwam ik thuis in het flatje waar ik woonde. En dan begon het. De rusteloosheid. De knoop in m’n maag. De brok in m’n keel. Het gevoel van stress terwijl er niets aan de hand was. Maar ik wilde er niet aan toegeven. Want er was toch ook niets mis?! Ik had het allemaal prima voor elkaar. Gewoon een kwestie van wennen. En toch… ik heb het uiteindelijk bijna twee jaar volgehouden. Eenmaal weer terug in mijn ‘eigen’ woonplaats voelde ik me kiplekker.

Heimwee op vakantie

Naarmate de jaren verstreken bleef er van dat gevoel van heimwee weinig over, behálve als ik op vakantie ben. Terwijl ik echt wel van tevoren plannen maak en me een voorstelling maak van ‘er lekker even uit zijn’ en ‘fijn naar de zon’. Eenmaal op de plek van bestemming begin ik vol goede moed aan het Grote Ontspannen. Boeken lezen. Uitstapjes. Terrasjes. Luieren. Om vervolgens na een week rusteloos te worden en te realiseren dat het gevoel van heimwee me weer bekruipt. Wanneer is de terugreis? Kunnen we misschien wat eerder vertrekken? Dat bed ligt voor geen meter. En ik mis m’n eigen badkamer. Gelukkig zijn ze er bij mij thuis aan gewend. We hebben er goede afspraken over kunnen maken en de vakantie duurt altijd maar één tot twee weken.

Gek

Mensen die dit horen verklaren me voor gek. Ze kunnen zich er geen voorstelling bij maken en de vakantie kan voor hen niet ver en lang genoeg weg zijn. Maar voor mij is het fijne aan op vakantie gaan (ondanks de mooie reis, de heerlijke zon en de leuke ervaringen)  het moment waarop ik de voordeur open en weer thuis ben.

Wat mis jij het meest aan thuis als je op vakantie bent?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer