Was Jezus een influencer?

Was Jezus een influencer?

7 maart 2021 1

Op sociale media zijn ze niet meer weg te denken: influencers. Ze bestaan in allerlei soorten. Van mensen die specifieke kennis hebben over een onderwerp, zoals hardlopen, make-up of muziek, tot internationaal bekende popsterren. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze hebben invloed. Met tienduizenden volgelingen, die via Instagram, TikTok of YouTube vaak dagelijks van hen horen en zien, hebben ze een grote impact op hun gedrag. Als dat zo is: was Jezus dan ook een influencer?

Jezus had veel mensen die hem volgden en door zijn begeesterde manier van spreken en doen kreeg hij er ook veel volgers bij. Als Jezus ging delen, in woorden of brood en vis bijvoorbeeld, dan wilden mensen erbij zijn. Wat Jezus betreft hadden zijn volgers zeker last van FOMO: Fear Of Missing Out. Ze wilde niets van hem missen: zelfs als hij even rustig alleen wilde zijn, dan bleven ze hem volgen. Dus in het kort het antwoord: Ja, Jezus was – voor zijn tijd, een influencer.

Influencers van nu

Maar je vindt grote verschillen tussen Jezus en influencers van nu. Influencers hebben een verdienmodel: ze verdienen geld met het aanprijzen van producten en zijn in te huren door bedrijven. Ook zijn er influencers met een slechte invloed. Pas nog keerden diverse bekende Nederlanders van Marokkaanse komaf zich tegen shaming’ op sociale media. Een omstreden influencer had daartoe opgeroepen. Ook lijkt veel gericht op uiterlijk en ideaalbeelden die je het idee kunnen geven daar aan mee te moeten doen om erbij te horen.

De content van Jezus

Jezus deelde met zijn volgers verhalen over het Koninkrijk van God en liet ze zien wat hij deed. Dat deed hij niet voor geld, mensen krijgen gratis -uit genade- zijn aandacht, eten en drinken, genezing en verbondenheid. Allemaal tekenen dat het Koninkrijk van God bij Jezus nabij is. Zijn volgers zijn zo onder de indruk van hem, bijvoorbeeld van zijn genezingen, dat hij er steeds meer volgelingen bij kreeg – en nog steeds krijgt. Ook deelde Jezus verhalen over het Koninkrijk van God met de mensen en accepteerde hij de mensen zoals ze ten diepste waren.

Jezus als influencer

Jezus had en heeft invloed op het gedrag van zijn volgers. Zij proberen zich, nu en toen, net zo te gedragen zoals Hij en vervulden na Jezus’ opstanding en Hemelvaart net zulke wonderen en genezingen. Zij leefden met elkaar en deelden wat zij hadden met elkaar en met de armen. Ook baden ze elke dag en leefden in eenvoud en vol vreugde. ‘De Heer breidde hun aantal dagelijks uit met mensen die gered wilde worden’ vertelt het Bijbelboek Handelingen.

Een goede influencer

Jezus wordt wel eens vergeleken met een goede herder. Een goede herder heeft een goede invloed op zijn kudde. Jezus is een influencer, die een goede invloed heeft op zijn volgers. Als je het zo bekijkt, dan is Jezus de grootste influencer ter wereld.

Heeft Jezus invloed op jouw leven? Volg jij Hem? Zo ja, hoe? Deel het met ons!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Was Jezus een influencer?
  1. Marij-ke

    Een tijdje terug zag ik op TV goede herders. Zo ook een verdwaald schaap op een foto in de krant welke zo’n 5 jaar in de Australische wildernis verbleef en gevonden werd. Een schaap dat zijn last niet kwijt kon want zijn vacht moest geschoren, daarom zo’n 35kg wol mee droeg aan vacht vol met ongerechtigheid. Het was een wonder dat het schaap overeind gebleven was en nog op zijn 4 pootjes kon staan. Het gevonden schaap werd liefdevol verzorgd en bevrijd. Hier dacht ik aan Hem volgen is voor mij ontdekken dat je Hem nodig hebt om in evenwicht te blijven.

    8 maart 2021

Reacties zijn gesloten.