Wat als je in je huis geen veilig thuis vindt? Deel 1
Verhuizen? Verbouwen? Ik heb er een hekel aan. Maar ik kijk er wel graag naar! Naar programma’s als bijvoorbeeld VT-wonen, Good Bones of De Grote Verhuizing. Mensen bedenken de meest wonderlijke plannen. Maar wat nou als dat nou wel het laatste is waar je aan denkt bij je huis? Wat nou als je maar één wens hebt: dat de plek waar je woont ook een veilig thuis voor je is?
Voor de zomer zag ik (terwijl mijn dochter aan dezelfde tafel les zat te geven via Teams aan haar klas) een filmpje van een lerares die voor de camera door haar partner werd geslagen. Huiselijk geweld werd nu heel zichtbaar, voor het oog van haar leerlingen die op dat moment les van haar kregen.
Verborgen leed
Want zo vaak blijft huiselijk geweld verborgen achter de voordeur. En vooral tijdens het thuiswerken raken slachtoffers nog meer geïsoleerd. Wat kun je doen? Hoe kun je de buitenwereld laten weten dat het thuis onhoudbaar is geworden? Dat je gevaar loopt? De meeste mensen denken dat mishandeling wel voorkomt in hun omgeving, maar eerder bij de buren dan in hun eigen familie of vriendenkring. En wist je dat er elke maand iemand overlijdt in Nederland aan de gevolgen van huiselijk geweld?
Klein gebaar, groot effect
In Canada werd een campagne gestart om slachtoffers van huiselijk geweld de kans te geven hulp in te roepen, zonder dat de dader gealarmeerd zou worden. Met een handsignaal kan het slachtoffer -terwijl er via internet contact is met een collega, familie of vriendin- in stilte om hulp vragen. Het bleek een krachtig hulpmiddel te zijn.
Ook in Nederland is er een manier bedacht waarop slachtoffers van huiselijk geweld om hulp kunnen vragen. Wanneer bellen met Veilig Thuis niet veilig is, dan kun je ook terecht bij de apotheek. Bij het mondeling of schriftelijk doorgeven van codewoord ‘Masker 19’, volgt er altijd actie. Actie voor hulp. De apotheker neemt dan contact op met Veilig Thuis of in geval van acuut gevaar met 112. Gebruik van het codewoord betekent automatisch dat je toestemming geeft om je gegevens te delen met Veilig Thuis.
Wat kan jij doen?
Als ik over huiselijk geweld hoor, voel ik me vaak machteloos. Want wat kan ik eraan doen? We kunnen er wel alert op zijn. Dan doen we al heel veel.
Heb je vermoedens van huiselijk geweld? Neem je gevoel serieus, ook als je twijfelt, en bel naar Veilig Thuis: 0800-2000. Chatten kan ook: https://veiligthuis.nl