Wat als je leven anders loopt dan je gedacht had? Heeft God een plan?

Wat als je leven anders loopt dan je gedacht had? Heeft God een plan?

29 mei 2021 0

Wat voor leven zie jij voor je? Of zag je voor je, voordat het anders liep? Actrice Joy Wielkens ging een nacht diep in het programma Diep. ‘Hoe kom ik los van mijn zelfbedachte lotsbestemming?’ Hoe ga je verder met je leven als je leven anders loopt?

In Joys geval ziet ze de kans op een groot gezin steeds verder afnemen, nu ze inmiddels veertig is. Zo kan je leven ook anders lopen door een scheiding, een ziekte, of meer sluimerend ‘omdat het leven nu eenmaal zo loopt’. Dingen overkomen je. Je maakt bepaalde keuzes en stelt andere keuzes uit. En voor je het weet, ziet het er allemaal anders uit dan dat je gehoopt en gedroomd had. Is dat erg? En hoe ga je dan verder?

Rouw

Ja, het kan zeker erg zijn. Als je niet die studie hebt kunnen doen, niet hebt kunnen doorgroeien naar je droombaan, als het met je kinderen anders loopt dan je dacht, of als het juist niet wil lukken om met iemand samen een kind te krijgen, om wat voor reden dan ook. Dat is rouw, afscheid moeten nemen van je gedroomde of zelfbedachte leven. Maar zegt dat iets over jou?

Falen

Voor Joy is het falen. Falen van zichzelf. ‘Er is iets mis met mij’. In een relatie- en kinderwens raakt het heel diep als je alleen blijft. Houdt niemand dan van je? Vindt niemand je goed genoeg? En is dat ook zo als je die droombaan niet kunt krijgen, of als het leven gewoon niet in petto voor je heeft wat jij gedroomd had? Ben jij dat dan niet waard?

Zelfbedacht of Gods plan

De gesprekken van Joy in Diep gaan over controle verliezen en controle weer terugpakken. Je niet laten beperken door wat niet kan als er geen oplossing is, en nieuwsgierig zijn naar wat komt. Voor Joy betekent dat ‘controle terugnemen’ vertelt ze. Ik vraag me af of de weg in controle zit. Je bent namelijk niet de enige met een plan. Ook God heeft een plan met jou.

Uitgestippeld of meebewegen?

Voor sommigen ligt het vast dat God een uitgestippeld plan met iedereen heeft. Alsof God de controle heeft. Daar vind ik God te dynamisch voor. Er is een wisselwerking tussen jouw leven en Gods plan. God kent je, beter dan je jezelf kent zelfs (psalm 139). God geeft ons allerlei gaven en talenten. En die geeft Hij met het oog op het leven van ons allemaal. Daarom zijn we zo verschillend. We vullen elkaar aan. Je leven is dus per definitie zinvol, omdat je je plekje niet hoeft te verdienen. Je hebt al een plekje. Binnen een groter geheel.

Anders

Er is dus ook een plekje voor je als alles anders loopt. Was dat voorzien door God? Dat vind ik veel te sterk om te zeggen. Dan zou God kunnen zeggen als iets anders loopt: ‘Zie je nou wel?’ God kan je kracht geven in je dromen, ook moed om die dromen na te jagen, maar staat ook klaar met iets nieuws als het anders loopt. Dat vraagt van ons wel om mee te bewegen en op een gegeven moment niet achterom te blijven kijken. Dat betekent niet dat je zomaar dóór moet. Maar leer het omarmen en zie wat je nieuwe plek is. Die is er. Omdat God van je houdt. Onvoorwaardelijk.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink