Wat bezielt je om te gaan verbouwen?!

Wat bezielt je om te gaan verbouwen?!

18 september 2020 0

Wist je dat er meer dan 30 programma’s op de tv komen die met huizen, verhuizen en wonen te maken hebben? Heerlijk is het om vanaf de bank te kijken naar al het moois, al het lelijks en alles wat lukt en mislukt. Maar hoe is dat in ‘real life’? Wie doet dit nou echt? Blijkbaar wordt er wat afgebouwd, verhuisd, opgeknapt, geflipt en geklust in Nederland! En waarom heb ik heb er niets mee?

Wat bezielt je?

Mijn neef is bezig zijn huis te verbouwen. Hij levert geen half werk. Containers vol puin worden afgevoerd en het opbouwen moet nog beginnen. En dat verbouwen is niet zonder gevaar. Hij schoot uit met een gevaarlijk werktuig en liep een tijdje met hechtingen in zijn arm in het verband. Maar vol frisse moed stond hij later weer op zijn ‘bouwplaats’.  Wat is er nou zo leuk aan verbouwen? Zijn broer en schoonzus kunnen erover mee praten: zij hebben een huis uit de jaren 30 helemaal gestript en opgeknapt. En ook zijn opa en zijn ouders (mijn vader, zus en zwager) hebben hun sporen verdiend in het verbouwen. Je zou zeggen: het zit in de familie. Maar nee… die genen zijn aan mij voorbij gegaan. Daarom heb ik het m’n neef gevraagd. Wat bezielt je?

Plannen en mogelijkheden

Trots laat hij samen met zijn vriendin zien wat er allemaal al is gebeurd in zijn nieuwe huis. En dat niet alleen, hij vertelt over hoe het allemaal gaat worden. Daar komt de keuken, de deurpost van de badkamer moet nog ietsje naar links, maar dan kan daar de inloopdouche komen. Ik kijk en probeer me voor te stellen wat hij ziet. Op mijn vraag of hij het ook leuk vindt, dat hele verbouwen antwoordt hij volmondig: ‘Ja!’ Mijn neef vertelt ook dat het vrij simpel was: tegenwoordig is het voor starters financieel niet haalbaar een huis te kopen waarin bijvoorbeeld een beetje toonbare keuken met werkende apparatuur te vinden is, of met een cv-ketel die niet op instorten staat. Dus hebben ze een huis gekozen met mogelijkheden, maar waar veel aan gedaan moest worden.

Een geboren klusser

Het begint me een beetje te dagen. Mijn neef is zo handig. Van jongs af aan was hij al bezig met zijn opa om alles te ontdekken wat er uit die grote gereedschapskist kwam. En kijk nu: hij heeft zijn eigen huis gekocht en begint gewoon met breken, vloeren storten, muurtjes metselen en elektra aanleggen.

Droomhuis bouwen met hulp

Zijn vriendin laat me de tegels zien die ze hebben uitgekozen voor de badkamer, en vertelt dat ze de oude deuren met de zwarte bakelieten deurklinken weer terug gaan zetten als de slaapkamers klaar zijn. Het klussen vindt ze in dit stadium een hele opgave, maar ze kijkt uit naar hoe het gaat worden: hun droomhuis. En veel vrienden, schoonvader, zijn vader en zijn broers helpen hen bij het vele werk wat er te verzetten is. Geweldig toch hoe ieder (met zijn eigen mogelijkheden) letterlijk zijn steentje bijdraagt aan het project. Ze verheugen zich al op de barbecues in de tuin als alles achter de rug is!

Een huis wordt een thuis

Mijn neef en zijn vriendin hebben veel over voor hun droomhuis. Maar hij vindt het leuk, is handig, krijgt hulp en ziet de mogelijkheden. En dan valt het kwartje bij mij. Mijn neef zet zijn talenten in om de grote droom van hen samen te realiseren. Hij bouwt aan een huis om er samen een fijn en gezellig thuis van te maken. En daar heb je een stukje bezieling voor nodig!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer