Wat Bijbellezen met mij doet

Wat Bijbellezen met mij doet

16 februari 2020 0

Niels Kramer merkte dat hij minder met zijn geloof bezig was in zijn drukke leven. Drie jaar geleden besloot hij daarom om elke dag een stuk uit de Bijbel te lezen. Wij vroegen hem hoe hij dit aanpakt en wat het hem oplevert. 

Waarom lees je elke dag De Bijbel? 

“Ik geloof dat de Bijbel één van de beste manieren is om God te leren kennen. Het geeft richting aan mijn leven, omdat het duidelijk maakt wat ik mag en kan doen. In de Bijbel lees ik wat God van mij verlangt en hoe waardevol ik ben.”

Hoe vaak lees je de Bijbel?

“Elke werkdag lees ik sowieso de Bijbel. Ik sta om 6 uur op, doe wat huishoudelijke klusjes en maak mijn ontbijt. Daarna ga ik bidden, lees ik de bijbel en vervolgens sluit ik weer af met gebed. In het weekend lees ik meestal één keer in de Bijbel en dan sta ik wat later op.”

Welke Bijbel lees je en waar begon je? 

“Dat verschilt. Soms pak ik de bijbelapp van Youversion en een andere keer pak ik de studiebijbel. In een studiebijbel staat uitleg bij de tekst, zodat je er meer context uit kunt halen. Ik ben begonnen met het Nieuwe Testament. En ik heb gewoon de volgorde van de Bijbel aangehouden. Meestal lees ik één hoofdstuk per dag. Toen ik het Nieuwe Testament uit had, ben ik een leesplan van Youversion gaan gebruiken. Vooral bij het Oude Testament werkt zo’n leesplan fijn, omdat het wat minder goed te begrijpen is.”

Foto van Niels, de tekst gaat verder na de foto.

Wat levert het op?

“Het zet mij aan het denken. Ik zie in dat ik soms dingen anders moet doen. Het is ook wel eens moeilijk hoor. Dan staat er bijvoorbeeld dat je je leven volledig moet wijden aan God en niet aan aardse dingen. Dat zijn lastige topics.”

Hoe verwerk je wat je hebt gelezen? 

“Ik heb een tijdje samen met iemand gelezen. Via de app van Youversion of via Whatsapp konden we dan chatten over wat we gelezen hadden. Dat werkt wel prettig, want heel vaak verdwijnt zo’n Bijbeltekst gedurende de dag en dat is wel jammer. Ik zou misschien iets kunnen opschrijven, maar dat werkt niet echt bij mij.” 

Ben je ook wel eens afgehaakt? 

“Ja, vaak na mijn vakantie. In mijn vakantie lees ik niet en dan is mijn ritme weg. Het is moeilijk om daarna weer opnieuw te beginnen.”

Waarvoor bid je voor en na het lezen van de Bijbel?

“Ik vraag of God mij wil helpen om de woorden tot mij te laten komen zodat ik begrijp wat er staat. Verder praat ik met God over waar ik mee bezig ben. Ik merk dat het beter gaat in het weekend, als ik geen afspraken heb. Dan heb ik meer ruimte en tijd. Ik vind het doordeweeks soms wel lastig. Bidden is niet alleen maar eenrichtingsverkeer en als je God wilt laten spreken moet je soms ook stiltes laten vallen. Doordeweeks komt het daar dan vaak niet van.”

Welke tips heb je voor anderen? 

“Volhouden! Aan het begin is het lastig. Je moet echt een duidelijke afspraak met jezelf maken om dit te doen. Als je het een paar weken doet zit het er gewoon in als ritme. Doe wat bij je past. Ik ben een ochtendmens, maar als je dat niet bent dan is ‘s avonds bijvoorbeeld beter. Zoek een passend middel, zoals bijvoorbeeld een podcast of ga samen met iemand lezen.”

Lees jij wel eens in de Bijbel? Hoe pak jij dat aan?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Redactie MijnKerk
Redactie MijnKerk