Wat kun je wèl doen tegen pesten? 7 tips
Het is de Week tegen Pesten. Pesten is een blijvend probleem, vooral onder kinderen en jongeren. Als je gepest bent, kan dat jaren later nog steeds invloed hebben. En ook als volwassene, op de werkvloer, kun je ermee te maken krijgen. Het is moeilijk uit te roeien, maar wat kun je wel doen tegen pesten? Ik geef je zeven tips.
1. Praat erover
De allerbelangrijkste tip is te praten over pesten. Word je gepest of zie je dat iemand gepest wordt, zoek dan iemand die je kan helpen. Praat met een vriend, collega of neem de vertrouwenspersoon op het werk in vertrouwen. Praat erover, want dat lucht op. De ander kan je helpen als dat nodig is en soms kan het je ook helpen te relativeren als je gedrag verkeerd begrepen hebt. De slogan van SIRE gaat bij pesten helaas vaak op: “Het houdt niet op, niet vanzelf”. Praten is essentieel. Via Stop Pesten Nu kun je links vinden van professionals om mee te praten.
2. Helpende gedachten
Je kunt de ander niet veranderen, maar je eigen inbreng wel. Helpende gedachten zorgen ervoor dat je kalm kunt reageren op vervelend gedrag van een ander. Gedachten als ‘Hij hoeft mijn kleren niet leuk te vinden, ik vind ze leuk’ En ‘Ik heb … als vriend en die vind me wel tof’ of ‘Wat vervelend voor haar dat ze zo’n rotdag heeft en dat ze mij daarmee lastig valt’ helpen om niet in de valkuil van de pester te stappen. Als je dit moeilijk vindt, vraag iemand je te helpen om helpende gedachten te bedenken.
3. Geef de pester niet wat hij wil
Bedenk jezelf wat het doel is van een pester: hij wil je boos krijgen, als je een kort lontje hebt. Hij wil je bang of aan het huilen krijgen als je gevoelig of onzeker bent. Hij wil stoer zijn tegenover anderen. En neem je voor de pester niet te geven wat hij wil. Stap niet in zijn valkuil. Mag je dan niet boos of bang of verdrietig worden van een pester? Natuurlijk wel. Maar laat het de pester zelf niet zien. Hij is zijn overwinning niet waard.
4. Laat het er niet bij zitten
Negeren kan goed helpen bij pesten, maar als het niet stopt, laat dan niet over je heen lopen. Geef aan wat je niet leuk vindt, zoek zonodig hulp. Je hoeft niet eindeloos je schouders op te blijven halen. Je verdient respect, kom daarvoor op. Misschien durft je dat (nog) niet direct in de situatie, maar ook hulp zoeken is voor jezelf opkomen.
5. Zoek medestanders
Zoek op het moment dat je gepest wordt medestanders. Dit kan door weg te gaan uit de situatie en contact te maken met een vriend, familielid of collega die je vertrouwt. Begin totaal ergens anders over en laat de pester staan. Het kan zijn dat je hulp nodig hebt, omdat het pesten bedreigend is. Heb je geen bekende om je heen? Probeer contact te krijgen met iemand die vertrouwen uitstraalt. Denk in het openbaar vervoer ook aan de conducteur of machinist. In de trein kun je bijvoorbeeld onopvallend via WhatsApp of sms om hulp vragen. In de horeca, ook in Engeland en Frankrijk, is het initiatief Ask for Angela steeds meer bekend.
6. Wees een medestander
Zie je dat iemand gepest wordt, probeer het slachtoffer te helpen. Haal diegene uit de situatie en ga samen wat anders doen. Of leid de pester af door over iets anders te beginnen. L’Oréal heeft hierover een mooi filmpje gemaakt, met voorbeelden hoe jij dit kunt doen.
7. Voed geen pesters op
Geef in je opvoeding, als ouder, verzorger of leerkracht, prioriteit aan respectvolle omgang met elkaar. Leer kinderen hoe ze op een goede manier feedback kunnen geven. Door vanuit zichzelf te spreken, respect te tonen, voor zichzelf op te komen én voor de ander. Geef het goede voorbeeld in hoe jij over anderen praat. Voed geen pesters op, maar kinderen die durven zeggen wat ze vinden, op een positieve manier.