Wat doen we het eigenlijk goed!

Wat doen we het eigenlijk goed!

6 april 2020 0

Ik heb zojuist een kuiken in een ei geslacht. Voordat je Marianne Thieme gaat bellen: Het was een kuiken van papier. Een knullige poging van mij en zoonlief tot een paasknutsel. We hadden gegoogled en deze zag er leuk uit. Ik had gekleurd papier en ergens nog een potje lijm. Het begin ging goed, maar daarna bleek de lijm overal aan te plakken waar het niet moest. En het kuikengezichtje vlekte door de klodderige lijm. Zoonlief ging er mopperend vandoor. Stoom uit de oren. Hij ging het echt niet nog een keer doen.

Terwijl ik foeterend nog een keer probeerde zo’n minuscuul papieren kuikentje in een papieren eitje te plakken, kwam mijn lief binnen. Die zag de rommel aan en stuurde zoonlief met zijn broer naar de trampoline: even lekker springen. En vervolgens zei hij tegen mij: denk je echt dat de juf verwacht dat je iets gaat inleveren? Wat zei Jelle nou vanmorgen? Refererend aan het stukje van meester Jelle dat ik deelde op Facebook.

Leerplicht

Meester Jelle, was vroeger meester, toen huisvader en nu weer (net velen van ons) meester. Hij schreef dat onze kinderen leerplicht hebben. Ja, ze moeten oefenen met rekenen en spelling. Er moet echt wel wat gewerkt worden. Maar ze hebben ook een andere leerplicht: leren samenspelen, leren ruzie maken en ruzies weer oplossen, zich leren vermaken en vervelen.

Genieten van extra tijd met elkaar

Nu velen van ons ineens een klas thuis hebben, met één of meerdere kids, vaak in verschillende leerjaren, moeten we aan de slag. Er komen schema’s met opdrachten, bakken vol thuiswerk. En nu, na drie weken, zouden we al bijna vergeten dat we vroeger gewoon fysiotherapeut waren, bloemist of illustrator en géén juf of meester. Ik moet mezelf er geregeld weer even met de haren bij trekken: het hoeft niet perfect! We mogen creatief omgaan met de balans tussen schooltaken en andere leertaken. We mogen ook genieten van extra veel tijd met elkaar. Door spelletjes te doen, op berenjacht te gaan, een film te kijken met het bord op schoot. Gewoon omdat het kan.

Kijk in de spiegel

We roeien met de riemen die we hebben. We maken onvergetelijke herinneringen met onze kids. En we houden de boel bij elkaar, het hoofd gezond, door soms de boel gewoon even de boel te laten. En we mogen met liefde in de spiegel kijken: wat doen we het eigenlijk goed!

Hoe hou jij de boel nu een beetje gezellig thuis?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder