Waar geloof jíj in? Een leven lang vragend geloven

Waar geloof jíj in? Een leven lang vragend geloven

31 augustus 2021 0

Een maand lang stond MijnKerk met jou stil bij geloof en spiritualiteit. Ik hoop van harte dat jij je op verschillende momenten en manieren geïnspireerd bent geraakt over door onderwerp. Maar nu is het tijd om zélf aan de slag te gaan. Onze Kletsklapper helpt je om in gesprek te gaan en vragend te geloven.

Voor mij is geloven niet klakkeloos aannemen wat anderen zeggen of beweren over God, de kerk, de bijbel. Voor mij is geloven niet de bijbel één op één hanteren in het dagelijks leven. Als ik iets wil behouden in het leven is het een leven lang vragend geloven. ‘Vragen’ heeft voor mij meerdere betekenissen.

Vragen als kritische houding

De bijbel als richtingaanwijzer in mijn leven? Jazeker, maar zeker niet als een in beton gegoten houding en richting. De bijbel is voor mij als kompas in je rugzak dat je erbij pakt wanneer je merkt dat je van koers raakt. De bijbel zegt zelf: “onderzoekt alles en behoudt het goede” (1 Tessalonicenzen 5). Leren door te ervaren, door te vragen: in die ruimte zijn we volgens mij gezet.

Vragen als biddende houding

Als je geloven slechts beschrijft als “kritisch zijn, vragen stellen en eigen verantwoordelijkheid”, dan lijkt het alsof God er überhaupt niet aan te pas komt. Vragend geloven kun je echter ook opvatten als erkennen van je kwetsbaarheid. Vragend geloven is je in tijden van zorgen en twijfel in gebed richten tot God. Niet als ‘geluk op bestelling’, maar hopen op beschutting en uitzicht. Aan ieders eigen verantwoordelijkheid, regie, autonomie en cirkel van invloed zitten grenzen. En achter die grens ligt voor mij de afhankelijkheid ten opzichte van God. Vragen of God je wil behoeden buiten die grenzen is misschien wel de ultieme vragende houding.

Vragen om met elkaar in gesprek te blijven

Door God en elkaar vragen te blijven stellen houd je het gesprek over leven en geloven gaande. De ander een vraag stellen en doorvragen is vaak interessanter dan jezelf in je hoofd antwoord geven. Rondcirkelen in mijn eigen gelijk heeft mij nooit verder geholpen. Samen met Annette ontwikkelde ik een aantal jaar geleden De Kletsklapper. De Kletskapper is een middel om in gesprek te raken met elkaar. De Kletsklapper stelt vragen. De antwoorden liggen verscholen in het gesprek dat jij gaat voeren met je kind, je geliefde of vriend. Op pagina 26 van de Kletsklapper staat de vraag ‘Waar geloof jij in?’. Wie ga jij die vraag gaat stellen deze week?

Eén van de pagina’s uit De Kletsklapper, een klapper boordevol vragen voor jou en je kind, geliefde en vriend.

De Kletsklapper is te bestellen via de webshop van de Protestantse Kerk Nederland

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV