Wat geloven christenen?

Wat geloven christenen?

6 juli 2021 0

Christenen geloven in één God, die op verschillende manieren werkt. Namelijk door God de Vader, door de Heilig Geest en door Jezus. Zij geloven dat dat wat we God noemen zichtbaar is geworden in het leven, de kruisdood en de opstanding van Jezus. Door te geloven willen christenen deelnemen aan de bevrijding die God door Jezus biedt. De inspiratie en bezieling van God ervaren christenen als de Heilige Geest.

Christenen geloven in een ideaalbeeld. Ze geloven dat het hoogste ideaal in een mens werkelijkheid kan worden. Dat geloven ze omdat die mens er is geweest. Die mens was Jezus. Dat hoogste ideaal is God. Jezus was de belichaming van dat hoogste ideaal. Daarom is Jezus mens én God.

De kern van het christelijk geloof

Die éénwording van ideaal en mens is voor christen daarom één van de meest bijzondere gebeurtenissen die er zijn. Dat wordt gevierd met kerst: Jezus die geboren werd, of zoals Johannes in de Bijbel het zegt: Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader.’ Dat is de kern van het christelijk geloof.

Jezus als voorbeeld voor christenen

Die mens was Jezus. Christenen zeggen daarom: als je dat hoogste ideaal wilt zien, kijk dan naar Jezus. Daarom volgen christenen Jezus. Niet alleen wat hij tijdens zijn leven deed, dat is al heel bijzonder en nastrevenswaardig. Ook wat hij bij zijn lijden en sterven gedaan heeft voor de mensen. Hij heeft zich gegeven zodat het tussen mensen en God goed zit. Zijn leerlingen ervoeren Jezus na zijn sterven, dat is de opstanding. Dat vieren christenen met Pasen. Want het hoogste ideaal is sterker dan alle donkere krachten, ook sterker dan de dood.

Christenen geloven in God, Jezus en de Heilige Geest

Dat ideaal, dat in Jezus zichtbaar is geworden, is na zijn terugkeer naar de hemel verder gegaan. Het ideaal is zo inspirerend dat mensen dit ideaal ook ervaren. Dat is de Heilige Geest die met Pinksteren in de wereld komt. God, Jezus en de Heilige Geest zetten je daarom aan het hoogste ideaal te verwezenlijken. Dat is Jezus volgen. Dat is waar christenen in geloven.  

Hoe zie jij het christelijk geloof? Wat betekenen God en Jezus voor jou? Laat het ons weten in de comments!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard