Wat is de betekenis van spiritualiteit?

Wat is de betekenis van spiritualiteit?

4 september 2021 1

Veel mensen zijn tegenwoordig met spiritualiteit bezig. Dat kan veel verschillende dingen betekenen: van meditatie tot visualisatie, van bidden tot mediteren. Wat is de betekenis van spiritualiteit eigenlijk en wat is christelijke spiritualiteit? En wat is het verschil tussen spirituele en religieuze stromingen?

Spiritualiteit komt van het Latijnse woord spiritus, wat ‘geest’ betekent. Spiritualiteit betekent dat je bezig bent met geestelijk ontwikkeling. Als je spiritueel bent, dan richt je je op het hogere, het overstijgende, goddelijke en probeer je daarmee in contact te treden. Er zijn veel verschillende vormen van spiritualiteit. De grote wereldreligies bevatten allemaal een bepaalde mate van spiritualiteit. Het is de geestelijke kern van een religie. Als religie een mens uitbeeldt, dan is de spiritualiteit de ziel.

Vormen van spiritualiteit

Er zijn ook andere vormen van spiritualiteit. In het westen zijn dat vaak esoterische stromingen of New Age-spiritualiteit. Vaak vormen ze een combinatie van oosterse en westerse invloeden, zoals wedergeboorte, geloof in karma of chakra’s. Deze stromingen noemen zich spiritueel, maar zijn niet religieus, omdat er vaak geen instituut achter zit. Ze richten zich vaak op individuele beoefenaars. Tegenwoordig combineren daarom veel mensen diverse vormen van spiritualiteit. Iemand kan op vakantie in een kerk een kaarsje aansteken voor een overledene, in chakra’s geloven en aan zenmeditatie doen. Het lijkt bij deze tijd te horen dat mensen diverse vormen van spiritualiteit combineren.

Christelijke spiritualiteit

De christelijke spiritualiteit is gericht op je relatie met God en Jezus. Het begint bij het besef dat God jou zoekt. Dat inzicht is een geschenk, dat geloof wordt genoemd. Geloven is mogelijk omdat God jou aangeraakt heeft. Het is de Geest van God die jou wil vervullen en waardoor jij het goede kan doen in de wereld.

Christelijke spiritualiteit kun je beoefenen door te bidden, stille tijd te houden of een kaarsje aan te steken. Verder kun je uit de Bijbel lezen en ervaren of God jou door de tekst iets wil zeggen. Zingen is eveneens een vorm van christelijke spiritualiteit, een geloofservaring die veel christenen in een kerkdienst opdoen. Christelijke meditatie zoals die doorgegeven is door de kloosters is ten slotte ook een belangrijke vorm van spiritualiteit.

Beoefenen jij een vorm van (christelijke) spiritualiteit? Hoe geef jij dat vorm in je leven? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Wat is de betekenis van spiritualiteit?
 1. Anoniem

  Beste ,
  uw bijdragen zijn inhoudelijk zeer goed zij helpen mij in mijn spiritueel leven .
  Mijn vorm van spiritualiteit : overdag het leven van Jezus lezen ( geen theologie )
  ieder dag s ‘avonds een kaarsje aansteken
  bij het slapen gaan ( in bed ) een half uurtje bidden , denken aan vrienden die hulp
  nodig hebben en dat vragen in mijn gebed
  uw bijdragen waardeer ik erg
  hartelijk gegroet

  8 september 2021

Reacties zijn gesloten.