Wat is christelijke mystiek eigenlijk?

Wat is christelijke mystiek eigenlijk?

22 juli 2021 1

Wat is christelijke mystiek eigenlijk? En een mystieke ervaring? En heb ik dat zelf wel eens meegemaakt? Om dat te onderzoeken ben ik het boek: ‘Laat heb ik je liefgehad: Christelijke mystiek van Jezus tot nu’ ingedoken. Ik zal de mystiek van Augustinus (354-430 na Chr) en die van Meister Eckhart (14e eeuw) uiteenzetten. Al lezende concludeer ik dat de zomervakantie bij uitstek een periode is om te komen tot die geestelijke staat, waarover zij spreken.

Wat is mystiek?

“Een bewustwording van de diepere werkelijkheid die de grondslag is van het bestaan.” Het is een verschuiving van waarneming en deze gaat in stappen. Men overstijgt eerst de aardse, dagelijkse waarnemingen, de lichamelijke behoeften en verslavingen, dat is stap één. Dan overstijgt men de rationele en emotionele waarneming. De verslaving aan het genot van het verstand, van het weten, de kennis. Dat is stap twee. Het is eigenlijk een proces van loslaten, deconditionering en onthechting. In stap drie vindt de vereniging of eenwording met God plaats. En stap vier is dat de mens in het dagelijks leven handelt vanuit dat inzicht, die ervaring. 

Christelijke mystiek vanuit Jezus Christus

Christelijke mystiek is al het bovenstaande, maar altijd gedacht vanuit de historische figuur Jezus Christus en de interpretaties die aan zijn levensverhaal werden gegeven. De mysticus laat zich geheel omvormen, net als Christus zijn wil heeft losgelaten en overgegeven aan God en handelt volgens die ‘hogere wil’, ondanks zijn menselijke angsten. Alle mystici streven naar een diepere kern die één is en waarin men absolute stilte ervaart. 

Verschillen binnen de christelijke mystiek

Twee verschillende stromingen zijn de Liefdesmystiek en Wezensmystiek. Volgens de eerste zoekt de mens naar de Geliefde (God) met wie hij zich uiteindelijk verenigt. De Liefde is de diepere werkelijkheid en de mysticus ervaart zich als deel uitmakend van die Liefde, die al het bestaande omvat. Er blijft een onderscheid tussen mens en God. Augustinus was van die eerste stroming en Meister Eckhart van de tweede. 

Hoe kom je tot een mystieke ervaring?

Zowel Augustinus als Meister Eckhart zeggen: onthecht je eerst van al het wereldse. Dat kan door te vasten, het oefenen in gebed en meditatie, belangeloos dienstbaar zijn etc. Het is heel persoonlijk, ieder moet zijn eigen weg hierin vinden. Het is geen makkelijke weg. Loslaten. In de komende weken zal ik een podcast maken met een zomer-meditatie en schrijven over mediteren voor het slapen gaan. Wie weet helpt dat je op weg om jezelf van binnen leeg te maken. 

Wat zijn jouw ervaringen met christelijke mystiek?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
Een reactie op “Wat is christelijke mystiek eigenlijk?
  1. Arthur

    Heb tijdens een viering een bijzondere mystieke ervaring gehad. Heb letterlijk en figuurlijk het licht van Christus gezien en gevoeld. Een helder wit en transparant licht scheen helder op een wit christusbeeld aan het kruis. Innerlijk voelde ik me compleet in harmonie, vrede, acceptatie, vertrouwen, helaas duurde het maar een kwartier, maar het was een heel bijzondere ervaring

    27 juli 2021

Reacties zijn gesloten.