Wat is de betekenis van de psalmen?

Wat is de betekenis van de psalmen?

1 augustus 2021 0

In de Bijbel staan honderdvijftig psalmen. Veel christenen hebben een favoriete psalm en in de kerk worden ze vaak gezongen. Maar wat zijn psalmen eigenlijk en wat is hun betekenis?

Psalmen zijn liedteksten die opgenomen zijn in de Bijbel. Ze vormen een apart boek in het Oude Testament. De liedteksten zijn oorspronkelijk in het Hebreeuws geschreven. In het Hebreeuws heten de psalmen ‘mizmoor’, wat verwijst naar het tokkelen op een snaarinstrument en het bijbehorende gezang. De Griekse vertalers van de oudere Hebreeuwse tekst vertaalden het met ψαλμός (Psalmos). Het zijn dus gedichten met de bedoeling die muzikaal uit te voeren.

psalmenpodcast-header

Psalmen en betekenis

Het bijzondere van de psalmen is dat je jezelf niet gelovig hoeft te noemen om er toch betekenis in te vinden. De liedteksten gaan namelijk over het geleefde leven. Ze gaan over blijdschap, dankbaarheid, vertrouwen, troost, maar ook over verdriet, pijn en zelfs woede.

Emoties

De emoties die in de psalmen aan de orde komen zijn heel divers. De kracht is dat ze woorden kunnen geven aan een grote reikwijdte van emoties. Verdriet, zoals in psalm 22. Blijdschap zoals in psalm 96. Of onmacht zoals in psalm 42. Het is bij het lezen belangrijk te beseffen dat het daarover gaat: emoties die de schrijver(s) hebben ervaren in hun relatie met God. Daarvoor gebruiken ze diverse beelden die pasten bij hun tijd.

De tekst gaat verder na de afbeelding.

Psalmen en moderne cultuur

Één van de meest bekende psalmen is bijvoorbeeld psalm 23. Deze psalm is voor veel christenen een belangrijke psalm. De schrijver ervan vertelt hoe hij God als een herder ervaart. De toon is die van rust en vertrouwen, juist in momenten waarop het moeilijk is. Deze psalm heeft ook doorgewerkt in de populaire cultuur, ook als die niet direct met religie geassocieerd wordt. ‘As I walk through the valley of the shadow of death’ zijn bijvoorbeeld de opmerkelijke openingswoorden van het rapnummer Gangsta’s Paradise. Het lied Sheep van Pink Floyd maakt verwijzingen naar deze psalm. In de film Titanic leest de predikant deze psalm voor als het schip aan het zinken is.

Zo blijven de psalmen telkens weer woorden en inspiratie geven voor het geleefde leven, ongeacht in welke tijd mensen leven.

Wil je meer weten over de betekenis van de psalmen? Luister dan naar onze podcast Blijf kalm met een Psalm. In honderdvijftig afleveringen bespreken we een psalm.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard