Wat is de oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina in Gaza?

Wat is de oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina in Gaza?

16 mei 2021 0

En weer barst het geweld los in Israël en Palestina. Als ik de beelden zie denk ik alleen maar: dit kán toch niet? Ik durf er bijna niets over te schrijven. Wat kan ik ervan zeggen zonder de hoon van mensen over me heen te krijgen die pro-Israël zijn of pro-Palestina? Het begin van vrede lijkt zo ver weg. Wat is toch de oplossing? Wat kan ik hierover zeggen?

Al jaren laait het geweld tussen Israël en Palestina eens in de zoveel tijd op. In de tussentijd gebeuren er allemaal dingen die bijdragen aan een nieuwe uitbarsting van het geweld. Dit keer in en rondom Gaza. Mensen vallen over elkaar heen om de ander de schuld te geven. En om het recht op zelfverdediging of opstand te verdedigen. Maar in de kern is toch de vraag: mag de ander er zijn?

Israël en Palestina tot elkaar veroordeeld

Ik heb de oplossing niet. Ik zie alleen twee groepen die tot samenleven met elkaar veroordeeld zijn. Mag de ander er zijn? Het lijkt een vraag te zijn, waarop het antwoord ook nee kan zijn. Maar die ander is er. En alles wat je doet om dat te veranderen legt de kiem voor weer een uitbarsting van het conflict.

Raketten en media-oorlog in Israël en Palestina

En dan zie ik raketten inslaan in huizen van nietsvermoedende maar inmiddels allesvrezende mensen, aan beide kanten. Ik zie een media-oorlog om wie de meeste verbijstering of strategische winst kan oogsten. De slachtoffers zijn kinderen en volwassen mensen. Mensen, waarvan er niet één meer recht heeft om te leven dan de ander. Ik bid voor een oplossing voor Israël en Palestina.

Geweld is onacceptabel

Het klinkt vast heel naïef. Het geweld in Israël en Palestina zal er niet meteen mee stoppen. Het is niet de oplossing. Maar is dat ook niet het probleem: het geweld? En dat het geweld gewoon onacceptabel is? Van beide kanten. Dat er van alles te zeggen valt over hoe je zover kunt komen. En dat een wereld zonder geweld ver weg is, maar dat in de kern geweld onacceptabel is. Nee, niet onwenselijk. Onacceptabel. En dat je dus álles moet doen om het te voorkomen en het te bestrijden. Dat is het begin van de oplossing.

Begin van vrede

‘Het echte geluk is voor mensen die vrede sluiten. Want zij zullen kinderen van God genoemd worden.’ Dat zei Jezus. Je hoeft geen pacifist te zijn om hierin te geloven. Maar geweld is nooit het antwoord op de vraag of de ander er mag zijn. Want dat is geen vraag. Die mag er zijn. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Het is wel het begin van vrede.

Afbeelding van hosny salah via Pixabay 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink